ViuTV 原創劇《島嶼協奏曲》 (6) 星期一至五晚9:30

393 回覆
4 Like 5 Dislike
Stephy 應該都係用依親?
佢諗通唔理其他人點講都要堅持,所以會同老母講,之前死都唔想用呢個最易嘅方法
望吓山 望吓海 綠島旅行
同人依親居留台灣唔係逃避
唔返香港面對屋企人先係
一個係因 一個係果
所以最後佢都係留左係台灣
但個心態唔同左 取態都唔同左 人生方向都明朗返
綠島夜晚仲精彩喎,夜遊睇梅花鹿、竹節蟲
神劇
Serrini 樹妮妮
Stephy 樹欣欣
不過之前嗰次去綠島,民宿唔係好想做香港人生意,因為成個島都要用電動車做交通工具
TID其實有市場 淨係做外國人都抵
唔係佢屋企本身都有啲錢?
有啲民宿遠啲係有車嘅,不過我哋book嗰間喺碼頭附近,所以佢冇包車
各自妥協咗一部分, 搵咗方法適應現實
lydia唔再自我封閉同執著自己一套, 甚至接受生小朋友嘅可能去咗雪卵, 飛唔再填補傑傑爸爸個位, 都尊重傑傑想留喺台灣嘅意願
二汪搵咗唔知咩方法留喺台灣, 都突破咗自己心魔, 可以創作返自己想做嘅創作
open end啫
唔爛, 但都唔神, 無人之境結尾嗌交戲神, 突顯咗呢套平淡
上次大東訪問黃綺琳, 佢話其實細睇係有交集, 但劇透唔講住
嗰時個個都估到tid同飛有傑傑link up, 所以狂估冰姐會帶咩親戚關係, 但依家點睇都冇
嗰個台仔嚟
但有同性婚姻唔怕
畫畫同搵工冇關係, 畫唔到樹係二汪不停被否定令佢都開始否定自己而成, 重點係佢個心啫
冇結成 雨姍心急咗, 齊咗文件未去第二次註冊就錫咗二汪
雨姍肯繼續結但二汪寧願返香港搵老母
與著個港女腦細,就算喺香港呢啲人都好難頂
其實點留台灣都唔係重點啦
細節都唔洗再交代啦
最重要係佢放低自己心魔姐
套劇一睇簡介就知唔係要做咩圓滿結局, 只係幾個女仔一段心路歷程, 面對到自我咪係呢段歷程嘅結局
雖然我好想知到底二汪點留低啊
其實睇到嗰part嘅內容, 阿蓉應該都係腦細, 只係可能當初講好分工之後lydia唔準人郁佢嗰忽分工
佢兩個應該唔係老闆下屬關係
如果母女依親係同老母傾清楚, 解開多年嚟嘅壓力來源
如果sheshe依親可能係同雨姍有發展, 將雨姍對自己嘅肯定化成新嘅動力來源
我想知二汪係點

定其實佢居留證仲有時間行返搞展覽嗰條路, 靠自己有新方向
如果搞展覽,用觀光簽都得
多咗實績先簽約搞工作簽

我係傾向搵老母,咁先係正面跨過心魔
同埋寄畫暗示冇聯絡一段時間
明白,當初仲以為係老闆同下屬,lydia 先用咁嘅態度對人
但如果租到屋應該唔係觀光簽?
其實搵老母係正常啲, 但睇香港戲份乜都冇傾過咁, 直到拜老竇都好似未搞掂自己, 突然就返到台灣跳得太快
雨姍應該最易一條路, 但要寄畫表達近況又好似真係冇之前咁熟落嘅感覺
呢條線睇到二汪迷茫, 睇到我作為觀眾都好迷茫, 好有感染力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞