醫院話提早覆診

887 回覆
1114 Like 24 Dislike
咁後生心臟有事咁癲
你血壓好高喎!實係有啲事啦!
你平時屙尿有冇泡
我試過做個24心電圖同我講等幾日
秒出院
偏頭痛,痛嘅情況係點?如果係偏頭痛正常食普通止痛藥係唔得
老熊支持你同樓主
dllm, 有啲年紀先知你幾仆街
有冇咳?
希望你只係個腎唔健康
心臟麻煩好多
毒針
樓主打咗幾多針?
提早一般都係有啲變故
take care
岩岩查咗心腎係會互相影響
心臟衰竭供血唔夠,腎會病變,水腫又會搞到高血壓

什麼是心腎症候群?

心臟以及腎臟兩者會互相影響,根據美國的數據統計,因為心臟衰竭而住院的患者中約有3成的患者合併有慢性腎病變,此外,另一項數據指出慢性腎臟病患者相較腎功能正常的人罹患心肌梗塞、心臟衰竭的危險性也較高。

心腎症候群可分成5種類型,分別為急性心腎症候群、慢性心腎症候群、急性腎心症候群、慢性腎心症候群以及續發性心腎症候群。目前的治療準則仍以個別治療心臟問題及腎病變為主,除了服用藥物外,還需要控制水分以及鹽分攝取,才能有效防止病情惡化。
心腎症候群症狀
心臟症候群會出現心臟衰竭與腎臟衰竭,其中心臟衰竭症狀:

呼吸困難:只要身體活動就會感到喘不過氣、呼吸困難,嚴重時甚至躺在床上或休息也會感覺呼吸困難,需要用枕頭墊高胸口才能恢復呼吸暢通。
咳嗽:由於大量的液體蓄積在支氣管內並刺激黏膜所致,可能是乾咳,也可能咳出大量帶泡沫及含血絲的痰液。
腦部缺氧:由於心臟輸出血量減少,引起腦部血流不足,導致大腦功能受到抑制,會有焦慮、記憶力變差、失眠或頭暈等。
下肢水腫:體內血液量供給減少,影響到腎臟,導致排尿量減少,水分無法排出,堆積在體內形成下肢水腫。
食欲不振:因心臟衰竭造成血液無法順暢從肝臟肝鬱血、肝腫脹,造成右上腹部腹脹而影響食欲。
腎臟衰竭症狀:

水分堆積:會出現水腫、喘、體重增加、貧血、臉色蒼白以及疲勞。
尿毒累積:出現噁心、嘔吐、疲倦、食慾差、頭暈以及皮膚癢等症狀。
HA GO呢個SYSTEM真係好正, 睇到晒自己D record
屋企無人吸煙。

可能腌制食物食得多...
咪咁癲啦
Rip
加油 希望唔係咩大事 早日康復
兩年前
我都試過一次去急症睇完抽哂血
佢開左D藥比我食, 話之後會打比我睇報告
之後又係無啦啦打比我話提早黎睇報告見醫生
我特登打比個做公立醫院護士朋友問呢d情況係咪大件事
佢話:通常都係, 不過有例外既...
但係佢句"有例外"既語氣都好唔肯定
我都諗住都係有咩大病有哂心理準備

之後上到去見醫生
醫生:其實你份野無咩問題
我:下你提早叫我黎我以為有咩大件事
醫生:哦唔係, 咁岩有期咪叫你上黎

依家仲生勾勾
唔好自己嚇自己
樓主可能係腎動脈收窄
所以樓主血壓標到好高
血壓高自然頭痛
應該就嚟落去見老母麵。
下世小心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞