1900年,如果我住筲箕灣,想去深水埗食飯,應該搭咩交通工具?

280 回覆
191 Like 19 Dislike
不知何日到中環
仲有由筲箕灣直接撐船去深水埗,
不過我諗去到都冇晒力
但係你呢條路有啲位係填海位
康城個位叫junk town?
1900 年你去深水埗把撚咩有無餐館都成疑問
東大街一定旺好多
深水埗岩岩先租左兩年
2邊都係海邊,包隻艇去啦
1900年,如果住筲箕灣想去深水埗食飯,這是一個非常有趣的問題!因為1900年的香港,交通情況和現在相比,可說是天差地別。

**1900年的香港交通**

1900年,香港的公共交通系統還處於初級階段,主要依靠人力車、馬車和渡海小輪。

* **人力車:** 這是在當時最常見的交通工具,人力車夫會用人力拉著載客。但從筲箕灣到深水埗,路途遙遠,坐人力車不僅耗時,而且費用高昂,一般人難以負擔。
* **馬車:** 馬車比人力車舒適一些,但同樣路途遙遠,而且數量有限,並非人人能搭乘。
* **渡海小輪:** 如果有時間和體力,可以考慮從筲箕灣乘渡海小輪到中環,再轉乘其他交通工具前往深水埗。但這也需要轉車,而且航程時間較長。

**1900年從筲箕灣到深水埗的交通難題**

* **路途遙遠:** 1900年,香港的道路還未像現在這樣四通八達,從筲箕灣到深水埗的路程非常遙遠,而且路況不佳,步行或騎馬都是非常耗費體力的事情。
* **交通工具有限:** 如上所述,當時的公共交通工具選擇非常有限,而且速度慢、班次少,要從筲箕灣到深水埗吃一頓飯,可能需要花費大半天的時間。
* **費用昂貴:** 對於當時的普通市民來說,搭乘人力車或馬車都是一筆不小的開銷。

**結論**

綜合以上因素,1900年從筲箕灣到深水埗吃飯,對於一般人來說,是一件非常困難的事情。除非你有充足的時間和財力,否則很難實現。

**時空變遷**

幸好,經過一個多世紀的發展,香港的交通網絡已經非常發達,從筲箕灣到深水埗,現在只需乘坐地鐵或巴士,短短的時間內就能到達。這也反映了人類社會在交通運輸方面的巨大進步。

**想了解更多嗎?**

如果你對1900年香港的交通狀況有更深入的興趣,可以查閱一些歷史資料或書籍,或者參觀一些有關香港歷史的博物館。

**問題補充**

如果你還有其他關於1900年香港交通或生活方面的问题,歡迎隨時提出。
愛都係多80年,你等架巴士要等百鳩幾年。
文記賣家品架喎
咁大張
直接係筲箕灣海邊揾個船家直撐去深水埗

1900年應該未填海
係遠少少啫
順流可能6個鐘內到
1900邊有深水埗
百鳩幾年前已經定性左呢個垃圾地方
屌9你,去深記食曼頭唔撚得?
坐人力車轉船再轉人力車
坐人力車由筲箕灣去到中環都成問題,根本無大馬路,除非行山。
嗰陣租船、舢舨,應該同Uber嘅概念差唔多(不過冇咗個中介,要直接問得閒嘅船家)。

如果划過艇,應該知道艇仔速度唔低,就算當時舢舨嘅設計冇現代咁勁,速度都起碼同慢慢踐單車差唔多,行水路點洗半日呀?

如果春夏天有東南季候風,風力加水流可以更快。
租船嘅費用,一定好高昂。
冇錢學咩人過大海去食飯呀?返屋企食蕉啦…
1900有東大街
有冇睇過墨斗先生?
咁快拎張紫王出嚟?
嗰時仲係維多利亞女皇時代喎
直接坐船去深水埗碼頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞