點解識親啲有錢人都咁鍾意返工?

148 回覆
333 Like 44 Dislike
 咁佢屋企應該真係仲舒服
你果d咁辛苦叫上班,人地果d叫上興趣班咋,傻仔
有啲人最大興趣就係搵錢,做野會樂在其中
我都想有咁既嗜好
返工試過坐Uber 個阿叔車緊我
無啦啦問我食左早餐未
講左句未食呀一陣仲要返去諗中午開會講咩
之後阿叔打左個電話叫外賣話請我食
叫我係車慢慢食唔洗急
話後生仔唔洗諗咁多有野照直講大膽d
勁撚好吹得又話自己係馬會會員黎屋企係跑馬地
又話渣uber 只係興趣黎話屋企唔係成日有人陪
當渣部車兜下圈消磨時間搵人吹下水
其實唔係中意
而係人生意義同份工掛勾左
好多老一輩白手興家都係咁
根本唔識亦唔想享受人生
我正式宣佈

連登最新有錢人標準係最少過百億

得10億20億左右頂多叫中產
放假係屋企訓到自然醒
肚餓就叫外賣食or賓妹煮
無野做就落會所泳池游個水
再番屋企開套音響聽下歌飲下紅酒

去旅行 酒店張床都無屋企個張咁舒服
當你成日飛黎飛去做野 你就會明係屋企抖幾咁爽 重要幾廿歲
如果搵到錢又搵到成功感咪鐘意返
人地番工係一個遊戲
佢係主導者
你地全部係佢下屬
佢有權力叫你地做野
享受權力既快感

等於點解d 人咁鐘意打機
要開公會做會長
咁辛苦為咩?
可能呢個先係重點
好多老闆真係上晒身
養住一方人
日夜都掛住間公司
要睇住啲細,放唔到手
慢慢養出好多冗員
唔知話佢蠢定讚佢有人情味好
人地反而係唔做就好悶 當有條水喉隊住 有咩問題
返工點你 放工俾人點 佢揀返工
做咗咁耐人有咩未見過
有錢人更加容易比起普通人有唔同嘅體驗
老細返工=點人做野,好似打機咁,有成功感。打工仔返工=比人點,根本唔撚同
好似玩緊真人版sim city
指點啲員工去邊做乜
不知幾好玩
牙醫月薪50萬
仲高過醫生 吹大啲
個心態應該係同企路邊睇地盤佬剷車佬做野班呀叔一樣
因為佢嘅興趣就係返工搞好間公司, 呢d人係真心鍾意返工, Elon Musk就係其中一個例子, 所以你用我地呢d因為要搵錢先迫住返工嘅心態係永遠唔會明佢地諗乜
我地搵唔到啫,人哋搵到喎
我唔夠30歲就月入六位數,都係一位普通allied health,都係同私家醫生合作食緊佢哋一小部份收入
佢番黎係俾人服侍,個個對住佢講好說話,斟茶遞水
因為佢係返工方面有成就有成功感,所以鐘意返工好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞