點解識親啲有錢人都咁鍾意返工?

148 回覆
333 Like 44 Dislike
因為人哋事業上樣樣嘢都好順利,做得好開心,對佢哋嚟講工作一啲都唔係辛苦
佢哋工作根本就好似你打機咁
佢哋工作就係萬人之上,番到屋企,老婆仔女大哂,咁你話鐘意番工定係屋企?
返去指揮下d員工
如果係第一代搵到錢嗰批人, 唔會鍾意留係屋企 hea, 因為鍾意留係屋企 hea 嘅人唔會搵到大錢
Rich people get excited by getting richer.
係咁 佢哋慣咗money generating
公司無論鬼佬定係香港呀伯都係
佢哋份糧每個月十幾皮但係都衝到仆街
咁點睇扑縮?
佢真係有錢得黎又識享受生活
有錢但仲要不停工作到死都唔知為乜,包括李嘉誠
10億身家就有錢人
可能就係要有呢個心態先搵到咁多錢
除左間公司/搵錢 ,已經搵唔到生命既意義
佢本身有錢仔
所以人地咪10億

你咪連登開緊post囉
副偈熄左,兩年內就會死
夢想同人講架姐 又唔係做咩改變世界幫助社會既野
大部分係做第啲野搵唔到自己既價值
因為淨係識搵錢 所以做野先有最大滿足感
因為家有惡虎
呢個真
有一兩個親戚退休幾年就仙遊咗
一唔番工個人好易衰老
人地番工係管住你地,你番工係俾人管。邊有得比丫大佬
因為事業巳經去到打江山層次,所以唔會停
去到一個位你巳經唔會諗自身收入
而係去做緊一件事,要做好佢,做到成功為止
呢個係人生意義
我諗做生意先會明白
我係想表達唔係個個有錢人都只係不停工作
都有冇錢人係享受生活
唔返工唔通留係屋企對住隻黃臉婆?
世侄,你慢慢就明
點解男人上到某個年紀
就鐘意返工、OT
(前題當然要份工舒舒服服、無乜壓力、自己控制到節奏)
窮人都唔想,何況有錢人
其實好多人唔鍾意去旅行,唔關有無錢事
咁你返工為錢所以先有壓力唔想返工啫
有錢個班佢地返工無壓力 大部份係為左過日晨+社交生活同埋證明自我係有社會價值

我公司都有好幾個富家名門(係真係香港出名個班),都係由半山落黎office返工

本身就可以唔洗做 仲要為人超級nice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞