城大畢業工程師工作五年後,想自己「與別不同」,毅然一年內成功考獲3個專業資格,包括「香港工程師學會會員」

96 回覆
4 Like 108 Dislike
成個行業只係洗黑錢
鬥落格
早轉早著啦
做下護士it 好過
HKICM 同 CIOB 好撚流喎, 唔好講啦好心
作埋點樣俾大判bw 同業主恰
其實hkie(bud)都係無乜用,叫做好小小
第三日,Engine話下午有個site meeing同業主開,話到時業主,顧問同則師都會係到,有幸參與大型project嘅會議相信學到唔少野。到左下午engine收左個電話神色凝重後

Engine: 阿Stephen (其實我叫Steve), 大樓有條消防喉爆緊水,我要趕去幫手先,陣間個會你代我開,我俾份progamme你照進度報番就ok,有tick就等於做左 好簡單。
佢換左對水鞋就一支箭走左

我:收到,有齊source應該無乜難度

話哂第一次開我都提早到場但入到去座無虛席,見到張大枱中間座左個女人,左右兩個西裝友加一個鬼佬相信係業主代表,週邊仲企哂唔同行頭嘅判頭,咁個會就由女人帶起原來佢係則師,點知第一樣就係傾想係平台位加件藝術品 需要電源著燈
則師:有冇BS代表係度
我:係..我係..BS
則師:你叫電燈果邊做定個電位係地面
我:Er…….(但我回想個位置都幾空曠,唔通我直接係天花拉條燈喉落地面?)
鬼佬業主:Any problems?
由於當時為世所迫嘅我唯有話:OK我返去諗諗辦法
則師:預計幾時搞掂?
我:Er…..下星期內搞掂(其實我唔知照噏一個星期咩都做到掛)
則師:咩話!?做個爛鬼電位都咁耐?3日都俾多你啦,後日咩都搞掂啦下話?
我:收到 我會盡快搞
油漆判頭:咁三日後你搞掂 我地台油先開工啦

會後我見Engine仲未返就膽粗粗搵到電燈師傅講話要加電位
電燈師傅聽完:嗰度周圍都冇電喎,點撚樣做呀你教我點做?一係叫佢自己試下做,唔通由電錶房地下拉到出黎呀?你叫左builder佬打條地坑未呀?好撚長架喎

我:唔係做電咩 做乜咁多builder’s work
事實黎,陰哂謀倫論?
黃金時代
幾好睇,請繼續
五年就考到 有閪真係好
好正
想繼續追故!
唔熟project
No offence, 但好似個三個牌含金量小小低
lm追故
當年新昌的yan妹
屌, 考一個互認2個講撚到自己好勁咁。
如果佢真係分別"考"3個 我只會話佢on9
其實唔難
女,完
無討論價值,女人係香港做工程同搭火箭無分別
有塊閪又可以攞奬
> 則師:有冇BS代表係度

屌!有聲ga喂
升職黎講?
BS代表:喂!邊過跟D低watt喉ga,埋一埋黎
第四日準時8點返到office check email
有封係個PM俾我,立即開黎睇
Dear Steve
Pls follow up
BR
——————-
再睇落去…

XXX Construction confirmed to provide additional power point by tomorrow
屌原來係濕鳩顧問寫低左係minutes話我confirm聽日完成後加電位
心諗今次仆街了 明明話俾三日我但屈鳩我聽日做好?
唔經唔覺已經9點 但見到engine仲未返到真係幾不安,終於9:30見到佢咬住個包返嚟
Engine:尋晚又OT到好夜....係呢,尋日開會順利嗎?
我就將成件事講俾佢聽應該有救

Engine:呀Stephen..我咪同你講咗開會唔好立亂應承人哋嗎?你耍下佢咪得囉?
我:聽講地盤則師唔係大晒嘅咩
Engine:我話撚知佢係大春袋啦,而家你搞左個殘局俾自己啦 我打俾PM問下點啦

於是佢行埋咗一邊打電話:係呀係呀Steve佢……(內容大概係所有嘢都係我搞出嚟)

心諗點解會咁..其實我都係俾人屈

之後我地搵電氣科文睇佢有冇辦法啦,仲要約埋builder大佬 科文強現場夾一夾

電氣科文:做唔撚到架喎……..
係呢,佢要幾大A?咩接頭?13A蘇定曲架?

(佢地三個人六隻眼望住我)
仆街又係喎 原來我一直冇問佢用幾多電,佢又冇講過

我:我唔記得問

科文強:喂我去飲茶先 你地定好再搵我
佢一轉身原來PM都黎左
PM: 喂強哥點搞呀幫我諗諗佢啦(似乎佢哋有啲偈傾)
科文強:屌好撚簡單啫 我幫你core穿個地台你係下層天花穿條電上嚟咪得囉
PM: 就咁話啦 我請飲茶

佢早講我唔洗咁驚啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞