城大畢業工程師工作五年後,想自己「與別不同」,毅然一年內成功考獲3個專業資格,包括「香港工程師學會會員」

96 回覆
4 Like 108 Dislike
延伸閱讀

工程顧問見習工程師Jack:長遠而言,我想在未來成為一個有影響力的工程師,與工程業一同邁向更好將來。
https://lih.kg/3745691
屋宇裝備工程學畢業生:愈讀愈有興趣,以做工程師為目標
https://lih.kg/3732715
PolyU 屋宇設備工程學系 : 相對於機械工程及電機工程,為何選擇 屋宇設備工程 專業?
https://lih.kg/3730653
女人做工程講咩辛苦
屋宇設備工程師 引入新技術 為大眾創造更舒適城市生活環境
https://lih.kg/3672422
工程世一
越多女人越麻煩
終於屋宇裝備工程一級榮譽畢業了 入左某大判做GradE 返工第一日project manager就帶我去地盤睇一睇工程進度叫我邊做邊學,這就是大公司應有嘅培訓制度我很滿意,由於我哋帶住白帽 地盤工人佢哋都會好友善咁打招呼叫聲阿Sir
之後PM就介紹咗個一位Engineer叫我就跟住佢做嘢唔識就問邊做邊學,第二朝早佢好急有個會要開,叫我可以到平台睇吓師傅做燈喉,我行到去見到兩個師傅指住個天花煩惱緊…

電燈師傅:阿Sir你嚟得啱呀,我哋份圖有條喉呢,就由呢度做到去嗰度嘅,而家有條風喉頂撚住咗,屌,我叫風喉佬改佢又話係跟圖做,屌不如咁撚樣我幫你將條喉改過少少喺佢前面落個之字,一係屈個馬套咪搞撚掂囉

我:……….係……係…..等我睇吓份圖先(其實我唔知佢噏緊乜,加望住份亂到七彩嘅圖)
電燈師傅:我幫你諗撚掂啦
我:好啦

返到寫字樓 我同返開完會返嚟嘅Engineer匯報情況,一查發現係冷氣佬用錯舊圖嚟做,咁佢就約埋冷氣師傅同電燈師傅到現場夾吓要點改..
電燈師傅:吓!?即係又要拆撚返做過?頭先問咗阿sir話咁做㗎嘛

我:
畫完圖唔落site夾野就幾叻都無用。
老豆係bd做
搭曬路考hkie有幾難
上到panel原來係平時飲開茶既世叔伯
我真係笑撚左
唔係你老豆做官你考唔考到呀
出面好多工友追緊糧
3個牌入面得hkie有用
HKICM同CIOB無撚用的
邊有咁多陰謀論
就算想咁做,咁多人點會真係識得晒
Ciob 已完全歷史任務,過哂氣
Hkicm 成班 main con 圍爐打飛機
Hkie bud 都係得啖笑
你個hkie打手收皮啦,hkie不嬲係公認圍威喂
你個牌都係靠奶hkie先囉到,你估你真係有料咩屌你老母
日撚日幫hkie開post
HKIE得啖笑
淨係俾個FHKIE呀何焗腸都笑咩料
人哋係則師就送個工程師牌俾你
屌你老母hkie
宜家好多老一輩既MC hkie,都係靠當年ciob轉個牌,先至有hkie
建造業內男性居多,李可欣表示初初都有不愉快的感受。她笑言自己在「溫室家庭」長大有「玻璃心」,指初時在地盤與工友溝通時,他們語氣有些重,但與父親傾談過後調節自己心態,得出是「有時人哋語氣重少少,或者聲量大小小唔代表真係你錯」,認為毋須介意別人說話,最重要是事件的對錯,從中學習避免再發生。她亦提及與判頭工作常有利益衝突,稱「平時可能冇乜嘢,但係一出咗扣數出memo 就會好大反應」,要懂得待人接物、處事圓滑。

李可欣最難忘的是自己第一項負責的工程—海洋公園酒店標牌項目,她表示親眼看見萬豪酒店標牌掛上去時十分有成功感,認為「女仔有時唔好畀太多規限自己」,她指現時負責大窩坪住宅外牆項目,需要與判頭一同到地盤視察,工作環境可能較差,但亦要調整心態讓自己多接觸不同事物。

呢啲垃圾長輩
永遠叫人嚟忍
永遠叫人哋做人要圓滑

但係永遠唔覺得對方係有問題
唔需要叫對方檢討
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞