有冇人覺得而家成個世界度度都係地獄咁?

163 回覆
533 Like 53 Dislike
富二代官二代一出世就天堂
真係睇下係咪零付出/低付出得益者
如果成個世界度度都係地獄
咁咒人死後落地獄又唔算毒
你身在福中不知福。
人類由野蠻時代進入文明時代,不再封建主義,不再帝國主義,不再有奴隸制,其實只得短短八十年。
一百年前,飢餓人數全球佔90%,二十年前佔70%,今日只佔50%。都係因為生產技術大增,除非仲用緊原始工具耕作。
而醫療唔駛講,香港平均壽命超過80歲,二戰時代50,冷戰60,好多絕症病症都開始有得醫。
文盲學識率大增,發達國家近99。9%,就算落後國都有70%。
平等自由嘅概念盛行,好多奴隸制廢除,以前有童工,被資本家壓榨,現代出現工會,禁未成年工作,有好多法例出現保護佢哋。

雖然唔知點解人類一開始唔生活係天堂,唔憂柴唔憂米,人人吃喝玩樂。
但對比野蠻時代,係不停咁好緊, 進步緊,你要完全平等自由要再等一,二百年。
完全和平可能再三、四百年。但整體仍然係向好。
條友好明顯冇去過啦,成日淨係睇連登吹奏澳洲既post。
根本冇一個西方國家係冇印同回,只會越嚟越多
每個國家都有佢地個問題,澳紐都唔例外。住落就知。
會唔會cut綜援?

搞到好似樂悠卡咁要renew & review

有手有腳70歲以下全部取消
要送樓主去感受地獄可以去以下國家
北韓,敘利亞,阿富汗
香港係勤力低資質都仲可以讀護士考警察,你係印度中國出世你生存到18歲都已經好叻
淨係你依家手上部cheap雞手提電話

已經屌打以前9成所有存在過嘅人類對科技嘅體驗
其實只係現今你接觸既資訊多左,有比較你先覺得慘

你問返你啊爺啊嫲個代,飯都冇撚得食
你就開住冷氣鋸住扒然後話似地獄
cut 生果金仲好啦
讀多啲書啦
Cctoy有話你要聽
阿爺話 呢句嘢先最地獄
人係唔知足㗎啦 欲望係無限大
西班牙1936-1939先打完內戰喎
倒不如話依個世代對未來已經冇乜憧憬
LGBTQ+嘅game
高息背後都係美國收割,打仗又係班仆街背後挑釁
開始明白點解咁多人咁憎美國
又未到最惡劣既
你用古代到中世紀黎比,我相信依家既世界好好多。醫療,有相對既和平,有法律,雖然聯合國已經廢左。

但至少依家我覺得係一個歷史上有大改變既前夕。有好多不相容既勢力,思潮等都係度互對碰撞。理性同感性都不同拉扯。到左一個更不可以理服,或既有系統同制度不可擺平既地步,就會有衝突。
你覺得
熟讀歷史就知the worst is coming
咁幾時去打柒d美國人?
無錢邊到都係地獄
樓主都On9
我日日上時事台
全世界係得香港好似地獄咁
日本就全世界最撚好既
你唔join佢哋
先會覺得係地獄

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞