有無人有視雪/飛蚊症?

176 回覆
48 Like 2 Dislike
白內障係換晶體唔係換玻璃體
睇過文獻,有啲case同你一樣OCT照到,但amsler grid睇唔到曲線。好奇英文你嘅second option係乜嘢?
呢個手術,你做過一次就唔會再想做第二次。我嗰時貪新鮮試下,康復過程心理壓力好大,做完之後亦唔係百分百變曬直線。
心盲症吧
利申大個先知原來大家可以想像到實物
我合埋眼都係咁 望完啲光嘅野合埋眼會有光嘅殘影
但平時望野又唔覺有飛蚊
唔係萬中無一,我睇眼科個醫生話依家好多後生有,暫時無得醫,未必關眼事,有機會係個腦signaling 嘅事。不過,飛蚊還飛蚊,視雪還視雪,2回事。
請問心理壓力係邊方面?
兩樣都有,不過who fucking care慣撚咗當佢冇事
Second Opinion, 診所想醫院再check 多次confirm
清醒嘅情況,睇住醫生做手術,係眼球拮三個斗,一個插燈,一個出水入水(洗走晒D玻璃體),另一個鉗入去夾夾夾,好似夾公仔咁。雖然冇左玻璃體睇唔清楚,真係好清楚見到醫生擠啲染料入眼球,又見到血管唔小心穿咗啲紅血球走曬出黎。康復過程須然話六個禮拜好返,日日睇住眼球由100%氣體到入多小小水,一日多啲一日多啲,水浸到一半,最後剩番一個大氣泡。

但係因為做完手術瞳孔全部瘀血,即使換咗人工晶體,睇野好濛,你想像一下,好似望住一個半滿嘅圓形金魚缸,上一半睇唔到嘢下一半又睇到少少野,心情都好沉重。
風險大嗎

咁又係 習慣成自然.
非常感激仔細描越

咁完全康復之後係咪清晒?仲有冇睇魚缸咁?或者其他?
最簡單嘅說法:六個星期後眼球裏面嘅氣體畀身體完全吸收,入滿水之後,飛蚊又洗走曬,人工晶體又換埋,睇嘢好清楚,過咗七,八年,暫時冇乜嘢明顯問題,就係曲視嘅問題改善咗但冇回復到完全直線。(更換人工晶體後好快生左塊膜(2ND cataract),期間用laser打穿佢,淨返幾粒黑色殘渣,久不久會見到喺眼裏面有一粒黑色嘢飄下飄下)
不過樓上師兄話做完玻璃體切除有機會加速老化,我都想參考下佢有冇更加詳細嘅補充。
視雪同飛蚊兩樣野黎的
fing頭 fing散佢啦
我都齊症狀,但去過政府眼科醫院check過,眼壓,眼底,冇事。

其實頸椎問題都會影響視力,出現閃光,黑點症狀。
我都係啱啱飛蚊嚴種果排好撚sad先係咁睇D類似既研究同文, 果陣有睇到講話vitreous 成個成份基本上就係9X%水+抗氧化物, 係用來阻擋自由基去到眼球另一端, 要擋既原因係氧化其實等於令細胞/器官老化, 具體會導致有咩效果我唔太清楚, 不過諗都諗倒唔方好野, 分分鐘比飛蚊仲大件事

而飛蚊之所以產生係因為果D抗氧化物屌唔住氧化, 結構崩壞而黐埋一齊, 當光線照入眼就會見倒陰影

離眼越近會越清析, 越大舊/重疊就會越黑
諗諗下先醒起, 白內障就係晶狀體氧化既結果, 呢個係最直接既影響, 所以全切有D人話係有>40%機率會導致白內障
可唔可以問下換左晶體同以前睇野有D咩分別, 我毒撚一條生存意義就係睇動畫同打機, 雖然而家唔嚴重, 但係都幾影響我做呢d野既心情, 有諗過學你一樣一炮過做
1. 換晶體對飛蚊冇幫助,因為飛蚊係玻璃體到, 即眼球內jelly狀物體;
2. 白內障先會換晶體;
3. 仲有, 人工晶體唔係你身體一部份; 正常人係朦眼可以改變到焦點, 睇野清楚D,換左人工晶體冇左呢個效果。

玻璃體切除算大手術(雖然可以係診所做, 唔洗住院, 隨時可以一野打爆你份住院保險), 如果你仍然年青, 冇其他眼底問題, 個人唔建議現在做。(我估醫生都唔會因為飛蚊同你做)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞