有無人有視雪/飛蚊症?

176 回覆
48 Like 2 Dislike
影唔影眼底相?
只做眼底鏡?
me too
冇得醫,等個腦慢慢習慣就會唔覺
飛蚊冇得醫
醫生曾經講過如果突現出現大量黑點或雪花先要再check
醫生話飛蚊好多人都有, 佢話自己都有
果時考AL 既時侯發現有飛蚊
日光日白更加明顯 所以小左日頭出街
同埋出到黎做野要睇document 都係鐘意print出黎睇 多過望住個mon
去睇醫生
想換晒兩隻眼晶體
好多飛蚊
激光射散佢
一係換晶體
香港醫生見倒你有飛蚊症通常只會叫你忍, 好少真係會同你做FOV, 冇記錯只有養和醫院某個醫生肯同你做+真係好夠經驗

呢個手術風險本身都幾大, 而且就算成功你好大機會有併發症, 之前睇論文好似話單係白內障都有40%機會, 仲未計視網膜脫落等等
vitreous入面全部都係抗氧化物, 切左之後眼就老化得更快

至於yag laser 本身作用就唔大, 如果你後生既話D飛蚊有機會係好近視網膜既地方更加唔打得

只能夠期待下遲D pulse medica 個project 搞成點
一向有飛蚊, 因近視太深, 早排確定乾性黃斑病變. 睇野成日濛濛地, 直線好微彎曲. 成日睇錯字. 真係好鬼驚會盲.
玻璃體切除手術可以徹底清除飛蚊, 但醫生唔會建議只為左飛蚊而做。
換晶體係解決唔到飛蚊問題。
飛蚊同視雪係兩樣野
飛蚊通常係物理性現象黎
視雪係神經症狀

飛蚊同近視老花一樣咁普遍
視雪就唔多
我幾年前做左一隻眼。醫生話一年內90%有白內障, 所以當時同步換埋晶體。
依加先知唔同屌我兩樣都有
樓上有清講過。同埋咁多飛來飛去, space invader射怪獸? 唔小心射中retina大檸樂。
有飛蚊
有一日訓醒冇啦啦就有左
急症都得啦
佢會轉介你去轉科
//vitreous入面全部都係抗氧化物, 切左之後眼就老化得更快//

巴打可以講多啲眼老化即係點? 除咗白內障仲有咩其他? Thx
我都係黃斑有問題, 不過兩眼彎曲唔同方向, 於是 offset 咗
我都有視雪兩年 之前睇咗好眼科醫生

都check唔到 有咩問題
係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞