[gym撚求教]心肺爆發力問題

47 回覆
2 Like 2 Dislike
雖然係斜路。但9分鍾一公里慢到行路咁喎
我好奇想知你靜止心跳係幾多
我本身基本上好得7788,但係一做多左hiit 或者衝刺跑個人就會好似進入左警戒狀態咁,一準備入睡就會震醒成晚無得訓。不過托賴我panic attack發少左好多多,同埋發10秒我就㩒得住。不過無理由因為焦慮以後唔做高強度運動架?
72-75,好廢
一準備入睡就會震醒成晚無得訓
咁咪姐係呢d 運動對你太高強度囉
仲要唔訓教,身體都冇休息
分分鍾運動過量自己都唔知

Zone 2慢慢跑 輕鬆跑
改善焦慮 改善心肺
記得拉筋
等我試下降低返啲強度試下,多謝巴打
想請問下巴打,最近啞鈴平板推胸個陣
前手臂有啲根位會自己跳(唔係關節位)
但又唔會痛,想問下係咩情況?
手腕係咪係中立位?手會唔會捉個啞鈴捉得太緊?

利申:廢j
係中立位,冇偏向一邊 同埋都係90度咁推上去 做完都唔會有咩唔舒服,係最近有咁嘅情況
做嗰時唔好閉氣用力

用力嗰時呼氣 收返落嚟嗰時吸氣
Ching 計返時穩陣
一黎係你身體情況
二黎係proper muscle rest for 下一組
可能前臂肌肉太緊?試下按下個前臂個trigger point睇下有冇幫助

我有注意㗎喇,基本上從來唔閉氣
其實我都唔係好識計
我頭兩組啲肌肉未力竭,可能一兩分鐘就覺得回到氣,但係去到第二個動作打後嗰兩三組開始要3分鐘或者以上先回到氣,如果練腳或者練背做row既恢復時間會需要更耐
咁我計時嘅話應該用邊個做標準?
證明你個身體廢

試下輕鬆d做
適應咗先加強度
如果有決心
最好係番工前做運動,用番工時間黎recover
如果夜晚做高強度運動,睡眠質素一定會被影響
而且朝早尖房無咁多人,做起上黎有效率好多

飲食,作息,運動三樣野都係重要
真係好難早起
我平時7:30-8點開始,有時早放工4點去做
其實可能都有啲影響睡眠
屌閪
去驗下個心好啲喎
下下都暈唔似心肺跟唔上
28歲先開始 算吧啦 可以放棄
照過心電圖,無咩事,照CT話高輻射,所以最後冇照到
為健康姐,又唔係去比賽
on9
60歲都可以開始做gym 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞