[gym撚求教]心肺爆發力問題

47 回覆
2 Like 2 Dislike
背景資料:28歲開始練,練左一年停左一年,最近練番半年

一開始都無咩問題,直到差唔多練左一年左右,操腳既時候會明顯心肺跟唔上,通常去到第5-6下既時候開始頭暈,睇野白白地,出冷汗。不過操其他野無咩問題,所以無特登做帶氧練心肺。

直到最近半年練番,可能中間完全無運動,我大約用4個月既時間恢復以前既力量,但係而家連做背都會頭暈,心跳到好辛苦,氣管有啲收縮,加上superset完全做唔到。所以我呢3個月一個禮拜跑3-4日zone 2,希望心肺會好返啲。但係3個月以黎都無咩改善,做完gym/HIIT 都係好辛苦。

我應該做啲咩去改善?Thanks
跑幾耐
室外有斜路4km,大約36分鐘左右,心率145-150
時間太短,我一個禮拜五日跑一個鐘
所以係單純zone 2慢跑量唔夠?強度使唔使調整?或者使唔使做多啲hiit?
有氧野要堆量,我一個禮拜五個鐘左右既量都唔敢講心肺好好,8成慢跑2成快就得
用儲備心率計返自己zone2區,盡量跑接近上限,我一日練兩個鐘先力量後跑步
明白。最後一個問題,你係點安排快跑係你個programme度?係專登安排一日快跑定每次跑都快一段仔?
休息日後第二日就間歇跑,幾組快跑回氣時轉慢跑再上
400米一組跑zone3上限
慢跑最後幾百米可以爆一段收工
組與組間Rest耐啲 操腳頭暈睇野白白地有機會係CNS overload 要審視下你日常休息得夠唔夠
呢個真,見好多師兄抖好短就下組,其實抖夠再上個做組質素更高
本身有焦慮症,不過係高強度運動後比較易觸發panic attack,唔知關唔關事
不過心肺好左會感覺個人回氣快好多
等我試下先,唔該晒Franz
建議諮詢醫生
好的多謝解答
另一個方向諗
巴打係唔係減緊肥/食唔夠?
or 係唔係好瘦/食唔夠?
組間休息時間幾耐?
研究話zone 2 訓練最好持續1個鍾
當然有跑就有作用
慢慢來 培養興趣

8成zone2
2成快跑
都唔算,慢慢重緊,17%body fat
睇感覺,但都應該至少有3分鐘
明白
你有驚恐症做高強度運動會唔會增加皮質醇
從而令到驚恐症會嚴重左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞