《曼達洛人》女星控迪士尼不當解僱的官司 迪士尼先輸一仗!法官拒絕迪士尼駁回聆訊的請求:沒有發現任何證據支持迪士尼的說法

78 回覆
68 Like 3 Dislike
有錢佬同有錢佬鬥, 拎納稅黎BLAME對手呢D手段就係得既?
無所謂, 咪叫你過主囉, 你有錢既咪發大佢, 告佢囉
利益角力, 你呢班ON九就當係正義鬥爭, 行撚埋一二邊食花生啦天真柒6.
grogu咁快番嚟勁odd,嗰時就係話阿luke先保護到佢,
而家就咁搵架飛機送佢番嚟
搞到好似阿luke嬲咗佢咁
擺到明係覺得男主麻煩,快快手完曬佢
就算真係最後要交番比bo姐,
我就唔信創作團隊原本既構思grogu番嚟同奪回母星係咁撚求期同急
最後寫到炸雞佬弱智咁
你講乜嘢,條女有錢佬未介入佢已經係咁講,已經話迪士尼唔啱
之後有錢佬先介入
唔通件事本身係啱既,有錢佬比錢打官司就變唔啱
你一係就話條女一開始就唔啱,有錢佬根本就唔關事
個女演員發表言論觸及僱主底線, 僱主選擇放棄合作唔續約,
呢D係 1)勞資糾紛+ 2)言論自由官司.

1) 呢點就要睇下合約上點寫, 個官點判, 但美國法官, 同香港國安法D撚屌一撚樣係有政治立場, 咁又有幾撚正義?
2) 乜你D ON九香港人, 唔係好撚信美國有言論自由既咩? 咁有個有錢佬見有文章可造, 梗係出黎搞鳩對家啦, 等對家個股價跌番入貨先.行撚埋一二邊食花生睇戲啦, 正義?
你都講言論自由官司
支持佢就係覺得佢悍衛緊言論自由,覺得迪士尼咁做係唔啱,
你一係就話佢講既超出言論自由應有既底線啦
唔好講埋啲九唔搭八既嘢啦
屌你老母9唔搭8
講緊言論自由呀懞撚
屌, 咁即係唔係關唔關乎正義啦.
你D ON九咪行撚埋一二邊睇戲囉,
睇下美國D鳩官點睇判大集婆囉,
如果佢講野評論政府係納粹係得既, 唔同佢合作就唔撚得, 係犯法既,
咁咪證明係美國某D地方, 講乜撚都無問題, 你D ON九快撚D移民去美國啦.
呢D係政治正確官司, 唔撚係咩正義與否問題.
D有錢佬年年比政府收重稅, 比政府搵著數, 一見有政治本錢可以撈, 就梗係出少少錢BACKUP工具人大隻婆啦, 廸廸呢D係對家, 係撐政府既打手, 你又唔係唔撚知下化?
如果係中國講 當今中國政治就如以前納粹
後果完全唔同
又一個盲毛,
咪講撚左囉.
1)勞資糾紛+ 2)言論自由官司.

唉, 對住D ON九真係好撚難搞
cut佢戲份都會比人告?
你講乜9,我受到不公平對待,我去打官司,而如果我成功咗,
以後其他公司就唔可以咁炒人,
咁咪為人為己悍衛到自己同大家既言論自由
重點係迪士尼咁炒佢係啱定唔啱
其他全部都係九唔搭八
你一係就話迪士尼炒佢係啱啦,
佢講既嘢超出言論自由應有既底線
其他咩有錢佬幫手點解佢會幫手,完全唔關事
件事啱既有錢佬幫唔幫手都係啱
why not?
告得你炒佢,點解唔告得你不公平待遇?
onL9
有錢佬肯出錢又冇要條女做乜嘅話有咩問題
最緊要係條女可唔可以為自己爭取番應有嘅

咁講全部無理官司對抗大財團
唔該自己出錢、眾籌或搵法援
唔係你就利益角力,唔得正義呀
傻閪
迪迪抵死
戲份冇得告啦 除非合約寫明 唔好太天真
戲份冇啦 編劇鐘意點編都得 唔到你決定
唔通每個做唔到主角既演員都走去告間電影公司洋 用下腦啦
大隻妹係Mandalorian都算重要角色,cancel文化害咗套劇
on9,有話佢係主角?
佢以前有咁上下戲份,請返佢明顯少左的話,閒角唔告得?
你用下腦就真,如果你用腥港思維諗美帝左膠
炒佢夠唔洗埋由,咁而家告乜9?
deadpool 1
係喎,記錯,Angel Dust係第一集。
索償咁少真係高章,代表佢係為公義而打官司,唔係想要錢。

但迪士尼梗係唔會跪,呢啲係價值觀嘅問題,
不過官司輸咗,唔知會唔會有下台階。
撐佢!
戲份控制唔到個writer點寫啦 除非合約寫明
唔通walking dead每個演員比人寫死之後佢覺得自己太早死都走去告間公司咩 用下腦啦
荷里活好似封殺咗佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞