有冇人同我差唔多

41 回覆
8 Like 0 Dislike
血尿就冇了
我而家搵咗個外科睇
如果真係要揀, 你都問問個醫生有咩好處同壞處, 諗清楚先 ...
我有個老友, 係胃 cancer, 最後切左成個胃 ... 見住佢越食越少, 最後係吸收唔到 .... 切完無半年就走左 ...

咁呢D 野可能個個唔同, 又或者 Case 唔一樣 ... 胃係可以儲存、磨細、消化、殺菌 D 食物 .... 咁無左, 其他器官, 好似小腸大腸係咪都可以做到 ? 做唔到個後果會點 ? 要囉多D 專業意見 ....

祝一切安好, 身體健康
感情台
想燈死自己?
可唔可以分享多啲
搵人陪,我估應該係感情台?
冇咁易
大便同你差唔多
半年前開始
每次食嘢,唔使10分鐘即要去大
仲要每次都有嘢出嚟
之後就無咁嚴重

依家就朝早正常屎,可以下午就會爛到一堆水泥咁
到聽日又正常返

啲顏色又係墨綠色,深啡色
胃鏡照一次 唔係5年內左近都唔使照
正路係,但我keep係咁,同埋我有腸化生,所以醫生話再照
你都去睇醫生好啲
當年我朋友,胃 cancer 尾期 ... 開頭個醫生就話可能切一部份, 最後切晒 ...
之後佢出左院都有去探佢 ... 我問佢生活有咩改變左 ?

佢答我, 無左個胃之後, 消化食物既工作就去左大腸度 ... 要慢慢食, 同埋食流質野較好 .... 因為要俾個大腸去工作, 咁大腸郁得無胃咁好 ... 佢仲同我講, 係會無左肚餓既感覺, 可能要較鐘或者有人叫先會去食 ... 但係我見佢開頭由食流質, 到最後時期食得越黎越少 ... 一日一個三文治 .....

Sorry ... 我唔太想去再問佢屋企人當時個情況,我覺得可能真係個個人未必一樣 .... 佢可能係其他問題,例如有併發症之類 ....
你去睇下中醫?我當年都係睇中醫醫好腸化生,但我無無咁嚴重,但都係食乜屙乜。同埋晚晚胃痛訓唔到。日日上磅都輕🫣你保重丫
多謝你分享ching
你朋友應該會多謝你仲記得佢
我係屙唔到
真係好好朋友架 ....
我只能夠將我所知去講, 點都好, 假設真係有事, 問多個醫生意見 ...
祝身體健康,一切順順利利 ...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞