其實大城市啲物價都係貴,要買大屋、生活費平嘅地方都一定係啲細城市

70 回覆
20 Like 24 Dislike
曼/伯咪係細城市
Lunch 飲茶都係20蚊一個人,同香港差唔多

鬥Cheap 一定唔夠香港平

兩餸飯香港$40一定做唔到加拿大份量
好唔好食,我覺得普通兩餸飯無論係香港定加拿大都唔好食
香港食材差,加拿大落太多味精
哦,咁之前連登吹捧果個 Norwich 叫咩
但你有得揀住格離少少
你大可以話住深圳嘅,不過唔係同一樣野
我住係東歐某小城市

普通物價仲貴撚過芬蘭Helsinki 瑞典 Stockholm
澳洲超市執貨都5千一個月,稅後都有$4200
最大洗費係住,租唔平,但都平過香港(個range 好濶)月租2千幾已經4房,2千幾尺
老左無錢靠政府養,$2400一個月,搬去鄉下等死
有平你唔識搵姐。多倫多乜都貴啦main city
Markham有大把平好多又大份,就算同樣價錢,但個份量係double,食多餐都仲夠飽。
去到外國要左挖右挖先發現到邊到平啲而去慳錢。
次次去loblaws/metro/farm boy買grocery 緊係貴啦,但方便囉
啲芬蘭人成日話愛沙尼亞好平 去到一啲都唔覺得平 再落Latvia同Lithuania就真係平好多
大城市住貴,但買到平野既機率多啲,因為人口多競爭多,supply & demand多 ,選擇種類一定好過二三線。utility 又平啲

二三線城市住就平啲,但其他野例如grocery出街食飯就一定貴過大城市,人口少,選擇少競爭少,種類少。utility 又貴過一線城市。地税又高過大城市

所以拉上補下自己平行。不過都係最緊要自己住得舒服
覺得香港平,係咪黐老豆老母間公屋/私樓,正常兩個人搬出嚟住,唔係住劏房,真係住單位一定唔夠洗。

所有大城市生活成本都係高,香港衣食住行如果有公屋啲錢咪好撚好洗,如果移咗民要交貴租,其他物價又貴,咪感覺辛苦過香港
首都普通工1.4-1.8k

其他地方1.2-1.5k左右

前幾日見中學請化學老師都係1.2k
以前就係
個陣有芬蘭人落來買餸

依家愛沙人都講笑話上北歐時要拎多兩卷廁紙落來
香港就係貴
除非做公務員教育,醫護醫生,律師金融才俊,做生意搵香港人苯

同工種,真係唔知點樣係香港過得更寫意

加拿大,大家覺得供樓已經供晒份糧
香港,連供都供唔起
去外國住鄉下就得,香港就一定要住喺市區
呢兩個城市同香港比又真係算細城市喎
係香港拎最低工資又可以住咩地方?
只係因為同屋企住慳左錢咁解
唔代表香港好囉
第一句已經failed

點解要響越南咁遠進口海蝦入嚟?

人生就係供供供 供撚老啦 就做廢老 之後比多小小搵靈位 咁就一世呢個就係香港
因為越南(&印度)真係平,加拿大超市唔見有本地蝦(英文唔知)
只有本地龍蝦
可能要去魚市場

加拿大,生果豬牛雞三文魚龍蝦雪糕
Canadian Product

英國食材,睇下梁芷靈
大把例子
https://www.youtube.com/@BackpaCooking
有幾絕望啊正常兩公婆月入中位數
輕輕鬆鬆月供黃金海灣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞