其實大城市啲物價都係貴,要買大屋、生活費平嘅地方都一定係啲細城市

70 回覆
20 Like 24 Dislike
香港人成日話香港咩都貴,外國就好平,其實去返香港咁樣嘅大城市住,生活費都一定唔會平得去邊,最低工資都未必可以負擔到一個月嘅生活
曼/伯 唔要學校大把平區啦
你攞依兩個地方同香港比
哂氣啦
班人最鍾意拎日本食物物價、台灣醫療費用、瑞士既人工、北歐既福利、西歐既工時黎同一個香港比較

成撚日話外國幾平幾平,又唔知香港稅後人工有幾撚高
60蚊一餐茶記堂食就話智商稅,西歐北美m記最少都80幾蚊一餐就睇唔到
日本食野就話好平好平,但東京稅後人工連香港7成都冇又睇唔到
又話外國d樓幾平幾平,又唔撚知大把平區垃圾到連黑人都唔撚想住
西歐北美日本極大多數都係用當地(或東歐)食材
60蚊一餐茶記用垃圾油,大陸菜同巴西肉
計質素同份量比香港仲貴西歐北美
返香港食飯同買餸係激死

香港空氣近年好咗,因為大陸工廠好多收皮
但空氣同水質加拿大,澳洲同日本一般都有質素保證

同外國大城市Downtown 貴區同貴區比,香港樓呎價係今日仲係好貴好貴
好多人係外國都好難負擔供樓,但香港係絕望
導致供樓同租樓人士矛盾
咁你種水養牛咪有本地野食
唔使做咪係
始終大城市多啲工
倫敦貴區唔會平得過香港
香港就用垃圾,外國就唔係
香港就咩都垃圾,外國就食材全部都鮮咁你講哂
都未計香港買日本食材、美加食材其實都唔係太貴姐
講菜就仲搞笑,你煮廣東菜式煮中國菜式,D菜點樣可以唔用中國菜?
咁我夠可以講係外國買菜想煮中餐咪仲貴
就算香港買食材貴過外國,你煮到幾多餐、食到幾多錢?你想係出面堂食一餐,外國貴左既差價都夠你係香港買多幾餐食材啦
講份量,美國就真係大既,北少少加拿大D份量已經同香港差不多
西歐好多國家亦一樣大撚把meme講美國人去歐洲食野要叫兩餐先等於佢地一餐
但我可以講就算份量double,價錢除返開一份都仲係貴撚過你香港食野

明明講物價,你講空氣水質做咩
退一步講,我又唔覺外國大城市d空氣真係咁撚唔同
我就長期有鼻敏感,依家住加拿大咪一樣鼻敏感

買樓方面,你計左借錢未? 計左息未? 計左雜費未?
香港樓價係高,但借錢容易,其他雜費、稅唔算高
好撚多國家借錢難,息極高,仲要成日review,稅又重
係呀,樓價係低d,但你稅後人工又係低d,首期難儲d,借錢比率低d,息又高d,最後其實仲難買
以多倫多為例
兩餸飯外賣指定一菜一肉普遍都$85,連稅就$96
香港$40做到同樣份量而且仲好食好多
三文魚壽司可以$30一舊,質素同$3爭鮮一樣
堂食普通一餐越南菜$125,13%稅再加15% tip,埋單$162

咪繼續講香港有幾貴囉
Yes
但絕大多數先進大城市係平過香港
你冇睇topic

要平一定要細城市
我講緊60蚊既一餐茶記
茶記唔會用活雞掛?
香港係需求扣埋供樓,再扣埋樓價直插地獄負資產呢個代價,呀仲有你加息又供多幾千,9成按既話直頭係仆直

咁樣樣平平地英國 £10 餐茶記又比得抵
中國菜唔係指中式菜
係中國生產既菜

我唔知你有冇睇過以前果籽報導比較大陸菜 / 本地菜
可以的話支持香港本地菜
較貴,但質素更好

買肉,盡量買你所講日本食材、美加食材
退為其次可以買泰國食材

香港好多好嘢
但茶記,兩餸飯同買餸質素同價錢我不能接受

香港空氣質素差通識都有教
除非你香港住得好好,但住好D咪俾貴D
點會同居住物價冇關?

你鼻敏感有冇試過用放濕機?

外國買樓難過香港我第一次聽...
多倫多貴區 vs 香港貴區同呎價Condos 計埋稅 / 雜費 點都係香港貴...
公一份婆一份有穩收入,過壓力測試供樓,Keep 生活質素仍然唔難
息高就真,所以越來越多人賣樓收息
但買樓既痛苦,加拿大係多倫多同溫哥華特別嚴重

我都唔明你邀動做乜?
你加拿大生活得好唔開心?
唔鐘意多倫多?不如試下轉省?

除咗日本食物,我覺得唔可以直接用價錢比較份量大細,用既食材質素唔一樣
因為我好注重營養,所以餐餐自己煮,係香港日子一樣
兩餸飯一菜一肉 $15 CAD 未連稅 + Tips?
巴打你住邊?
Eaton Centre 都冇咁貴
我過幾日落Eaton Centre 幫你影相格下價
外賣你係指Uber eat?

香港$40一定做唔到
多倫多兩餸飯份量
我可以過幾日去食! 照埋相!
我意思係香港買好食材會貴過外國
但香港無平呢個option
除非你番大陸住啦
其實成日吹奏香港高人工低稅物價平
實情就人人月光族向上流要靠父幹

外國人工低高稅物價高
雖然都係人人月光族

但其實兩邊生活,最後淨嘅錢係差唔多
外國洗費有平有貴

如果用香港嗰套死慳死抵既方式生活
一樣可以儲到錢

呢邊除咗華人同印度人
比較心態係低
人人可以安自己步伐生活
你去過外國未
我喺外國
當價錢唔夠講嗰陣就會話外國份量多
但去過就知得啖笑
cctoy係咁...
袋住香港份糧
然後成日話日本D野好平
英國2,3線D樓唔貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞