【召集各位有興趣創作嘅朋友】無論你識唔識coding/畫畫/音樂,我哋一齊搞個連登嘅Game Jam

7 回覆
4 Like 3 Dislike
大家好我係火榮,係個遊戲創作者。有興趣嘅話可以睇吓我上一個post,順便試吓我隻小遊戲https://lihkg.com/thread/3736058/page/1

入正題,
話說就係開咗上個Post之後我發現原來呢度都有好多人係有興趣整GAME,甚至曾自學過,但都因為種種原因而放低咗。
可能係因為自學coding太難太花時間、可能因為唔識畫畫配樂、可能因為諗唔到咩有趣idea想實現、可能唔夠動力三分鐘熱度,等等。
但係你問心,你腦海中係咪仲收埋咗啲好正但未曾實現嘅idea?你嘅畫同音樂,有冇想被其他人看見但未有機會?你有冇一個想傳達出去嘅訊息?你有冇一個想同人分享嘅故事?最重要係,你有冇興趣試吓?

如果是但一樣係「有」嘅話,我誠意邀請你參加呢次Game Jam。

咩叫Game Jam? Game Jam係一個獨立遊戲界中常見嘅活動,簡單來講就係大家喺一個指定時間範圍中,圍繞同一個主題進行創作,然後就比大家試玩,比吓評語交流心得,甚至互相結交認識,尋找未來一齊創作嘅同伴。

咁當然,要自己喺咁短時間做好一隻Game並唔係易事,所以今次活動係開放並鼓勵組隊參加。當然你本身已經有朋友有興趣嘅話可以直接一齊玩,不過如果你得自己一個又想搵同伴都唔駛怕,可以喺活動Discord裡面講吓你做到咩、想搵點嘅人然後自行組隊,又或者可以聯絡我,可以有限度幫手matching。

咁係時候講吓日程同規則:
即日起至26/7 23:59 會係報名期
27/7(六) 00:00準時於Discord發佈題目
然後於3/8(六) 23:59截止,參加者需於截止時間前upload你嘅作品至itch.io,並且不能再作任何修改
4/8(日)會開放比大眾投票,一星期後我會feature一下最高票嗰三隻作品

規則:
1. 作品不限任何製作平台,不過成品必須可單純以下載形式或線上broswer,於Windows電腦以Mouse+Keyboard遊玩。(當然如能夠同時於Mac/Linux/手機 等等上遊玩則更好,不過必須先滿足以上基本要求。)

2. 大家都係創作人,希望大家尊重創作,內容請唔好用未經授權嘅素材,有用到其他人嘅素材的話都請落返個credit。

3. 活動唔反對用ai幫手,不過都好尊重純人手創作,所以為為咗公平起見,有用ai嘅麻煩喺提交作品時注明用咗喺咩地方上。

4. 活動公佈題目後都可以臨時參加,不過作品提交截止日唔會再改,夠鐘就拉閘。

5. 每隊最多四人,報名時請搵一位做聯絡人報名,並列明人數以及各組員名,中間如果有任何人員嘅更動可以再聯絡我

如果想參加嘅話可以喺Discord報名,有咩想問都可以搵我,就係咁,希望大家玩得開心、創作愉快!

Discord Link : https://discord.gg/5H9vBhzR
橋就我度
成品屬於作者自己,除咗可以識吓志同道合嘅朋友之外,我係冇任何利益的

btw都多謝幫手推咗吓po
Push
G持
就先看看是什麼再算好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞