點解有啲香港人曾被洋人統治過就覺得自己高人一等?

108 回覆
11 Like 189 Dislike
諗諗吓,當年英國佬真係仆街,唔教我哋唱英國國歌,唔迫我哋睇升旗,見到米字旗又唔洗流眼淚,更加唔迫我哋有愛(英)國情操。
可能佢老師仲教:97年金融風暴如果冇中央出手頂力幫助,香港已經比外國打散咗啦
應該係混淆咗台灣兩蔣時代

https://time.udn.com/udntime/story/122390/6532667
睇返而家嘅官,好似曾國衞咁,叫香港人學習習近平思想,真係……
個賊搶咗件嘢返嚟,當佢如珠如寶,仲將佢介紹比全世界,將佢推向國際舞台。反而比返生父之後,嗰老豆唔知做乜,成9日四圍同人嘈,搞到變成今時今日咁。
正如中華民國國民唔會因為自己不幸被中華人民共和國統治感到自豪
你係清國人定係中國人呀?分清楚先好喎
樓主又未食藥

依家國安法、暴動罪拉幾多人唔知呢?
入場睇波要企起身正面面向支旗唱義務軍進行曲,唔知呢?
認賊作父?你老豆係邊個?你認錯咗?
佢將女真 同 大宋換返名就完全可以套返落依家個現實嗰度
所以大家都叫日本做鄉下
點解有啲香港女人曾被洋人插入過就覺得自己高人一等?
呢個世界不斷進步。

21世紀比20世紀好,20世紀比19世紀好。

如果中共21世紀執政仲差過20世紀清朝,嗰啲叫third world country。
97 前97 後嘅香港
你就睇到高下立見啦
你龍門點搬既技術都不斷進步
邊個接手都係會自然發展
呢句嘢10年前講都可能仲有人信
畀被共匪統治好
黃種人之所會被白人統治,係因為黃種人政府廢同失敗
on9仔?邊個都會發展到既,華人權接手左千年都冇發展過

維穩反駁前,可唔可以讀下書,進修下自己先?
diu你真係9吹當真理,上面d野你係邊本中国小說睇返黎?
1949年前就已經有紙同印刷術,關中国人撚事?
班港豬以為自己好洋化同鬼佬平起平坐
又一個 極端民族主義者!!
中國人拎住外國護照都係咁

中国人拿著洋鬼子護照取優越感的確可恥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞