點解有啲香港人曾被洋人統治過就覺得自己高人一等?

108 回覆
11 Like 189 Dislike
清政府有發展過?
趕走本地人就有咋喎
唯有中国發展唔到
比較1944年、1984年、2024年中國人民的平均生活水平(6分)

無可否認中國歷史上只有中共執政後才讓老百姓能每日都吃飽飯
https://lih.kg/3565011
因為洋人會講事實
遑論人地講嘅只有50%
點都好過0.5%事實都唔會講嘅人種
炎明熹為香港嘅貢獻多過100個只能喺屋企怨天尤人嘅連登仔
有幾好?
英國政治部殺幾多香港人,唔知呢?
咩公安件例、暴動罪全部係英國非法佔領時期既惡法,唔知呢?
入戲院睇戲之前要唱英國國歌,要讚美英國君主,唔知呢?
其實崇洋OK但唔識歷史、認賊作父真係好柒
點解炎明熹唔貢獻汕尾呀
明明上一代都係游水落黎,但學人講血統論
唔係所有中國人都好似某啲香港人咁戀殖

中國以前咁多租界殖民地,點解得香港啲人特別戀殖?
https://lih.kg/3498382
想知答案,問下C Y林奠點解送仔女去英國
入戲院睇戲之前要唱英國國歌

你乜嘢年代嘅人呀?
梁振英老豆當年就係英國係山東威海撤退,追隨大英帝國而來到香港
你件中國豬咪日日講血統論囉
自豪唔係因為俾英國統治過,純粹因無俾野蠻落後政權統治過而已。
十個英國都唔夠而家中國打
1842至1997
有邊年睇戲之前要唱英國國歌?
英國本土都未必有咁嘅on9規定
你想要毛澤東還是英女王咁解姐~
BTW,管治得好唔好,係講能力還是膚色?
大家都係黃皮膚

中國豬咪叫啦
日本教育家福澤諭吉在其著作《脫亞論》中,認為日本、中國之間如同近鄰。而日本已經成功現代化,但中國仍然是落後地方,所以福澤認為應該想方法改善中國,不然落後的中國將會牽連日本,使日本也受到損害。為了日本的福址,日本應該不惜強佔落後的中國、朝鮮,幫助其建設。
日本身為率先擺脫殖民的國家,應當負起責任協助亞洲各國抵禦西方的侵略,求一切民眾和平等解放的文化。在最後再次強調「……做西方霸道的鷹犬,或是做東方王道的干城,就在你們日本國民去詳審慎擇。」
屌你睇戲要唱英國國歌

似係00後新腥港人老師咁講佢咁信
00 / 10後?而家學校老師應該真係咁教
係囉,你又幾乎個個post都會提起洋人既,點解呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞