文科fg有咩出路

51 回覆
6 Like 2 Dislike
考政府工
或者就係有份chill工 然後做副業
再唔係讀PhD 走academic路線
咁睇樓主咩major咩料啦
做份細公司文員VS大學project/ research assistant 後者點都好啲掛
原來你三大 咁其實都好多野可以試 比其他八大文科叫好㗎啦
如果ops好似只係1xx
AO
二字頭係少數
一嚟有大把cheap精老細壓fg做jra 起薪萬中
二嚟係間間大學個rate唔同 唔係三大好少可以ra起薪二字頭
更唔好講喺非三大返ra完全刷唔到cv
係咪要寫code先值錢
咁我應該唔得 始終唔係神科畢業
EO / MT / 老師邊個promising啲
咁如果壓到得萬中就梗係唔做
講到尾都係同樓主有嘅其他options比 有更好嘅梗係唔去大學
我覺得 MT > EO > 老師
但都唔係易文科bg真係要你好bright MT先有機會
睇能力睇際遇睇運氣 但應該唔算話好難
MT>EO真係見仁見智 而家EO 5 6年都act EO1 65k top tier MT完program都係50k左右 再上就睇際遇能力 但EO坐住係到計年資就有 overall MT可能係搵得多過EO少少錢 但背後個壓力同工時一定差過EO好多
我覺得睇個人醒唔醒目啦 醒目仔泊到個好碼頭既 MT出身可以上到好高位 前提係唔好經歷咩改朝換代呀失勢呀大病呀咁 如果無信心既 其實EO都係條唔錯既路
先睇個人想要啲咩 係要搵好多錢發大達但勞碌一生 定做個普通中產但平平穩穩 後睇醒唔醒目 再諗清楚自己係咪真係醒目 入得MT個個都醒 但到時一樣係要去競爭爭贏啲同輩
只可以講MT嘅可能性比EO大
咁當然都要睇吓係咩人咩料 但講事業發展可塑性方面 應該闊好多
咁絕對係 EO做幾年搵幾多錢有哂薪級表 一蚊都冇得多 講到尾都係睇個人想點 要名成利就發大達但做到冇收工 收工都仲要諗住返工既野 定係做個普通中產碌碌無為躺平人生
連登仔大神 唔係50k起薪 你唔好呃人喎
永遠睇career path
大學ra 一眼望到盡頭

轉出去人哋都係當你fg人工
人哋就醒目
虛榮心係要付出代價的
佢文科出身 其他有啲path嘅工未必話一揾就有 除非有相關intern/ pt 有都有機會係細公司 不過睇上面 似乎樓主係假膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞