文科fg有咩出路

51 回覆
6 Like 2 Dislike
Language學系fg想問有咩工係相對穩定叫有career path可言

有諗過係大學做research assistant 但好似好乞食
聽人講做legal compliance有4年有40k 唔知係咪真呢
大學research assistant起薪好似都高 又穩定 其實唔差 如果同啲細公司比
Project based funding位叫穩定
乞衣
補習
起碼起薪可以二字頭先
再唔係大學project coordinator 識人做都過二十中k人工 唔知自己想做咩 做住先都無妨
Btw邊行compliance 四年40k
做乞衣
你真係叫人去死
做撚住先,你做多過半年都死,research assistant呢啲工作經驗冇人認架仲想二字頭真係呢你拎船讀讀上去都係一個月都係拎萬八咋,同做research你憑咩拎多過啲學歷高過你既人
聽人講係financial services嘅legal compliance
唔知係咪真 唔熟market
EO AO
難唔難考
想問通常入行research assistant之後係想做乜
都係好唔穩定 啲家長想補就補 暑假放兩個月假我都真係乞食
咁我倒不如一中學畢業就做仲好
老師=>主任=>副校=>校長=>發達
gpa ok既咪報個pgde去做老師囉 你搵到既話
唔係不如讀過其他專少少既科轉行算啦
都啱
突然覺得自己當年蠢咗夠哂分入教大
但又覺得高分文科應該入返3大
點知依家人哋教大一畢業就有老師做 仲搵得多過自己
我想做老師依家仲要TA捱上去
做個有文化嘅乞衣
警員
讀得文科就預左乞食

你仲要睇唔起教畜
擺明唔知人間疾苦

疊埋心水去考aco啦
難到仆街
冇睇唔起 我只係話當年考得高分但冇諗清楚條路所以搵得少過啲低分過自己嘅人 係話緊自己揀錯科

反而你用教畜呢個字眼先係睇唔起人哋個個
兩者都難? 定係AO難only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞