一人一隻可以被稱為「藝術品」嘅game

563 回覆
211 Like 57 Dislike
個feel好令人有沉浸感
到處d風景都靚到癲 全程幾乎唔需要對白
感受汪達為左愛人不惜一切咁去戰鬥
最後爬反去果到我堅持左五分鐘以上 不過最後玩到忍唔住喊
no man's sky
美中不足之處係啲唐樓單位大到豪宅咁,同埋成個港島亂晒大龍
喺steam出 = 送畀我,滑坡到呢
否定者
猛鬼大廈
兩千幾蚊嘅PS5你都有得攞優越感
你現實生活到底有幾撚廢同自卑先會咁
Cyberpunk 2077 真‧藝術品/遊戲界銀翼殺手
個系列有trpg背景但係美指上係好多藝術家嘅ground zero
引入咗 Entropism, Kitsch, Neo-militarism, Neo-Kitsch幾隻style
服飾,音樂,廣告同城市設計已經超越咗遊戲呢個媒介

https://www.youtube.com/watch?v=YlyDJVYqfpA
https://www.youtube.com/watch?v=IklZS20rJoI
Bioshock
Bioshock infinite

Undertale
Elizabeth
世代交替既犧牲品,隻驚就係講緊呢班舊時代既末代人最終被淘汰既悲歌。社會注定要走向文明,走向文明意味住呢班殺人放火老笠勒索咩都做齊既outlaw注定要滅亡,對文明社會嚟講佢地就係一班野蠻人,即使去到第一集好似john咁歸順表忠到最後冇晒利用價值結果就係兔死狗烹,因為佢地既過去令到佢地既存在本身變成咗社會進步既拌腳石。
真係好諷刺
上enter同下enter
Gran Turismo 4
基本上壞孩子介紹啲Game隻隻都黐線
lm
ending好sad
Warcraft 3, 明明係即時戰略遊戲,
一個俾玩家操作既地圖編輯器令隻game有一百種玩法
無War3就無Dota, lol
魔神好好人
真係復活條女
旺達做左隻兵
好靚,想請問係咩遊戲?
藝術角度切入睇cp2077其實好正
其實係電子遊戲入面整到咁高density未來城市已經係一個壯舉
可惜design/ engineering未追得上呢個野心 做唔到想像中verticality/ 飛行車
對馬戰鬼

介紹翻一隻遊戲 Scorn
一隻被譽為Visual 99分 Gameplay 20分既作品
與其話係遊戲 應該話係Interactive Artbook比較準確
從零建構一個獨特世界觀 然後用遊戲形式呈現出黎 令人親臨其境已經好勁 淨係睇d場景已經好衝擊
我覺得太多人只focus gameplay忽略左呢類作品 好遊戲既定義應該更多元 對我黎講art做得好係可以compensate到其他方面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞