求雲端硬碟可以導出直鏈下載url

42 回覆
0 Like 7 Dislike
所以你係收緊錢幫個客做網頁?
直接embedded YouTube咪算
同埋就算係直連link
你仲要睇埋佢http header係要你download定俾你stream
Mega

其實係咁, 我一直都係用onedrive 然後破解api 去generate authkey 直出direct download link 然後再用wordpress video player播片
但最近onedrive更改左api, 以往的方法唔再work

如果要用youtube (或其他大型video網站) embed 影片, 會好似圖片左下角咁, 啲人可以click 入去, 知道原始網址 同埋會俾佢download到影片

因為我拍的影片會收費, 所以先需要直連url 再導入wordpress video player
係 剛剛試左pcloud 係可以做正我要嘅效果 但知唔知佢個direct download link會唔會expire? 而家用onedrive microsoft只會授權1個鐘 之後就失效 要重新generate另一條url
Google drive 網上有破解generate 直連url 但我之前試過呢個做法一時得一時唔得
唔太貴俾錢實可以
唔想用大陸野
我禁download 然後cancel 再check download history 可以查到direct download url, 但唔知佢valid幾耐 同埋好怕pcloud 改policy就煩 因為俾錢買permanent
Nas 內聯可以 外網要太多成本 網絡輸送加做防禦
我唔係好明你整緊啲乜
你擺得上網嘅片 點都可以比人download 㗎啦,Netflix 出到DRM防盜版咪又係比人download 曬4k hdr 周圍傳
我知 但我個方法應該最符合成本效益
你要做既係Streaming
再加 File access control
答案係用S3

又中X-Y Problem
AWS S3
真 多謝樓上各位ching

最後都係要用aws s3 + cloudfront

Pcloud 同onedrive 一樣 條direct url 會有expiry 唔能夠last long
自己 host
youtube
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞