醫務衞生局:22/23年總開支為2841億元,人均開支38,670元

90 回覆
4 Like 43 Dislike
廿年冇睇過
今年睇左一次街症$50
買賣港奴器官補貼返
我阿媽一年去10次公立醫院覆診喎
呢幾年搶醫生搶護士加咗幾多%人工?
過多幾年,仲有冇糧出
上次劏房波發債當收入都計落市民條數到
香港平均年齡係60歲?
講個秘密比你地知 好多姐姐黎睇都係收180
大陸人都係收正價
叫班醫護減人工啦
淨係醫院可以引起嘅使費已經遠遠超越你條數
莫講話 ICU, PICU, CCU 呢啲

另外10% 大病你未免太低估人體可以大病嘅機會
cancer lifetime risk 都唔只10%啦
又到職業批鬥時間
咁落去。多多錢都唔夠燒。
支那14億人口都係得450萬人生cancer
10%已經係畀到盡
再吠唔該你elaborate吓先再吠
thanks
一個廢佬廢中有七八個專科要睇
唔關事的藥/藥膏一拎就四五枝或幾百粒(例如止痕,必理痛)無需要日日食
若果分返年齡層嚟睇,肯定集中係65歲以上的市民
利申:做醫管局藥房
呢樣又係真,見到公立同私家都狂起緊新大樓,廣華則面個地盤唔知起緊乜,前排去浸會又係起緊新大樓。又話政府冇錢? 起咁L多醫院邊個找數? 又話香港人返大陸醫?
點慘 義工?
唔夠人做醫療行業都要減人工
好彩你條公屋失業白卡冇份話事啫
一年4次,咪撚玩啦
大把老坑個個禮拜去覆診
你講得啱呀
分析得好好
香港有你呢啲咁嘅人材真係好有希望
我冇睇醫生可摸耳claim 返d 錢
香港人有交稅架
仲要交得唔係少,要求返醫療服務有咩問題
綜合連登仔訴求:
公屋加租到市價
全港樓價跌至內地鄉村水平
先由公務員帶頭,全香港人減薪至內地水平
加稅至英國加拿大水平
取消綜援
取消舊制公務員長糧,全港市民參加的退休金制度不論強積金/公積金等收歸政府所有,以應付財赤
取消$2 搭車優惠長遠取消老人所有福利,70歲以上安樂死
公立醫院收費同養和醫院睇齊/所有公立醫院執柒佢

最後一定要加返句「留港x值得擁有」
又一件自爆自己社會垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞