醫務衞生局:22/23年總開支為2841億元,人均開支38,670元

90 回覆
4 Like 43 Dislike
醫務衞生局發表2022/23年度的《本地醫療衞生總開支帳目》,醫療衞生總開支為約2841億元,當中約1738億元為公共支出、1103億元為私人支出。

根據有關帳目,期內人均醫療衞生總開支是38670元,醫療衞生總開支相對本地生產總值的百分比總計是10%。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1762802-20240723.htm?spTabChangeable=0
留港撚納稅養廢老+蝗
成年都冇睇過醫生
入埋你數
設施 儀器 人工 乜都包 3萬算抵
間間都擴建緊
屌。。我幾撚時睇過醫生呀,剝牙都要自己俾錢
同公墓狗一樣overpaid, 跳pt, 多al
就算減5成都大把人做
人均?
難聽過粗口
同意
快d趕班公園職員去做飛雞/譚仔/看更
只要起一兩條公共屋邨
就夠幾萬大陸醫護住
到時包佢地公屋出兩萬畀佢地實收應該大把3-7線城市醫護爭住黎
無用過
屌你啦

公務醫護最慘
你屌私家醫院班賺錢撚啦
留港撚納稅最仆街係養你老貓
屌佢老味, 我未用過公營醫療, 我嗰幾皮嘢去左邊度
x2
病房是旦裝一個抽氣扇都收你幾皮野啦
收入呢? 中國人應繳未繳有幾多
政府現在係計你用咗佢3皮嘢,話知你有冇用過,老屈到
多al係舊個班 一個月好似3-4日
新個班好似一年得十幾日
連燈最好笑就係幻想自己成世人唔會用緊急服務

好在2019輸左,唔係連燈仔管政策就全港玩完
邊度自己唔去就唔比起馬路同安路燈
第一句認同
後面就多左
時事台班懦夫又攪小動作
新個班低級中級公務員基本冇乜福利
比錢多其實係追落後
係以往投入太低

而好多野係one off形式比
後期營運就會見個額低左

不過對時事台都無謂太認真,反正你班友都唔睇
當你平均每人一年睇四次醫生
已經計多你 每次平均當你睇私家咁
每次兩千 即係每年八千蚊。 當你一生人有10%生大病,要洗五百萬,life expectancy 當你得70歲, 即係每年7千蚊。兩樣加埋最頂盡都係得萬五蚊一年,其餘嗰兩萬五,即係1750億去咗邊?

經營成本仲貴過私家醫院 所有公立醫院執柒佢其實對香港人更好
係,總要班兒登仔讀緊書,用緊納稅人嘅免費教育,仲未有貢獻,幻想自己已經交咗好多稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞