有冇人有腸躁症 係點先醫得好

36 回覆
9 Like 4 Dislike
進食期間會腹痛,餐後亦都會腹痛。
好多胃氣、遇到壓力會痛。
每日必定要有屙屎,否則又會痛。
瞓覺會痛醒。
中學嗰陣話腸易激 成日腸胃炎屙到仆街
出嚟做嘢又大壓力食嘢勁肥又甜又奶
早排慢性胃炎加急性腸炎入咗醫院
醫生話要飲少啲奶茶如果唔係個腎都會有事
我純粹食完飯基本即柯,但無屁既問題,亦唔係肚痛,係真係勁快飲屎, 試過早餐到一半就急
我都算好彩
冇中到呢個病徵
飲屎?
除左柯之外仲有咩徵狀?
少少肚脹同埋放勁多屁
不過徵狀人人唔同
係咪乳糖不耐症
我食咗半年益生菌後情況有改善
應該唔係掛
飲緊果隻蛋白粉聲稱係好低乳糖咁...

同埋之前有段長時間係有飲蛋白粉但冇柯
我發現香蕉 橙 蘋果 隔夜後個垃圾桶會勁大陣發酵腐爛味,之後轉食奇異果 提子 藍莓之類,屁少咗

食得太多蛋白質都會出事,你搵下蛋白質屁 搞到脹氣。

要小心乳糖不耐同麥麩(gluten)不耐,我食雪糕 飲奶 奶類製品 latte一定脹氣,同埋好多即溶沖泡飲品都有嘅植脂末,我一飲就脹氣。即食麥片同麵包都係加工嘅精緻食品,係飽肚方便但冇咩營養同令身體更易發炎,而且燕麥都好易脹氣。麵都係,我食米線ok但河粉同意粉會脹氣pizza呢啲麵粉野我都會脹氣。

留意公司水機,可能好多菌,我朋友飲到胃炎

要認真揀自己身體啱食嘅野,細個時食ok唔代表大個都ok。講到咩都唔食得咁,睇你接受程度,如果週末唔出街其實放屁冇所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞