前英首相約翰遜:川普可助烏克蘭以有利條件結束戰爭

41 回覆
32 Like 8 Dislike

前英國首相約翰遜(Boris Johnson)在《每日郵報》(Daily Mail)7月19日刊出的專欄文章中表示,美國共和黨總統候選人川普(Donald Trump)有能力協助烏克蘭以有利條件結束與俄羅斯的戰爭。

據英國《獨立報》報導,約翰遜在文中提到,他7月16日會見川普,討論了烏克蘭局勢和支持方式。他表示,如果川普當時在白宮,俄國總統普廷「不會如此魯莽和犯罪地入侵烏克蘭」。

約翰遜深信這位前美國總統「有實力」能「拯救烏克蘭並結束這場可怕的戰爭」。他強調,川普意識到「烏克蘭的失敗將是美國的重大挫敗」。

約翰遜指出,川普可以「結束官僚主義的猶豫和拖延」,給予烏克蘭所需的許可,並在俄羅斯再次被擊退後,向俄方提出協議。他認為,俄羅斯獨裁普廷將不得不撤退到2022年入侵前的前線,並承認烏克蘭其餘地區為可自由選擇加入歐盟和北約的獨立國家。

然而,川普對俄烏戰爭的態度仍存在爭議。他曾多次承諾在贏得總統大選後迅速結束戰爭,聲稱能在「24小時內」解決問題。川普表示,他「會允許」俄羅斯接管烏克蘭部分地區,並認為美國給予烏克蘭太多武器。

《華盛頓郵報》4月7日曾報導,川普結束俄烏戰爭的計畫是讓烏克蘭將克里米亞和頓巴斯讓給俄羅斯。《衛報》(The Guardian)則引述記者桑格(David Sanger)的著作指出,川普在任時認為,烏克蘭「應該是俄羅斯的一部分」。

儘管如此,川普在6月27日與現任總統拜登(Joe Biden)的選舉辯論中,稱普廷對烏克蘭的「和平」提議對美國而言不可接受。

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4743790
班話侵侵當選嘅話烏克蘭會收皮嘅人點睇
俄羅斯想要土地咁好簡單啫, 容許佢吞併中國領土, 甚至可以吞拼大過烏克蘭嘅領土, 條件係要完全撤出烏克蘭1991年全境, 同埋睇烏克蘭嘅資產全部沒收交畀烏克蘭, 咁咪可以雙贏囉, 可能會引發日本不滿, 咁樣都好易解決, 多發生吞拼中國領土, 兩個國家會打餐死, 唔得閒理日本㗎啦
就算日本強烈反對, 一樣有補償方案, 將薩哈林州全部割讓畀日本, 俄羅斯可以吞拼中國東北三省, 如果俄羅斯嘅條件係溫水港口, 咁強迫中東國家割讓領土畀俄羅斯咁咪得囉, 同時都符合美國利益(制衡中東地方勢力)

根本解決辦法喺曬中國同埋中東國家,

點樣做?可以簽秘密協議, 美國唔會出手幹預俄羅斯吞拼中國, 中東阿拉伯國家
民主擋粉: 我覺得唔係囉 佢親蛾㗎 係呀我明屈佢 我噏唔出證據 但人人咁講即係真囉 同埋佢嗰四年睇落和平 其實壯大緊蛾羅支㗎 梗係弊燈請君入甕用烏克蘭人條命打足四年消耗蛾國國力好啦。總之就係咁啦 trust me bro,乜話你唔信?你愛侵力 垃圾
懷念侵+肥波+安倍嘅日子
篇文有無Hoe Pho版本
Sorry ,黑人加女人加造票機、死人票、郵寄選票,真係無得輸
近代最美好時光
割讓北海道囉
愛登/賀力班柒頭
咁撚大愛烏克蘭
唔該捐錢俾烏克蘭先好出聲
(其實美國左派已經唔係好想理烏克蘭)
川普可助烏克蘭以有利普京的條件結束戰爭
AOC直頭出過聲明反對軍援
原來美國左膠仲正常過香港班愛登賀力班柒頭
股災
點有利法
攞返個4個洲同克里米亞
澤仔講過只有咁樣先會肯退兵
疫情姐 佢地唔好彩
美國話事啦
澤仔啲武器都係美國俾
所有事都有劇本。。唔好天真。。
就係太美好 某國睇唔順眼先出招
搞掂晒三條友
阿濕鳩唔反狗罩走去做愛侵力
當約翰遜講呢堆條件
(第一個去基輔,第一個大力援烏)
即係證明左烏克蘭戰線非常糟糕
並唔係好多人所想

簡單咁講 約翰遜講既野
係俄烏post果班人
都已經係徹頭徹尾既投降主義

佢寫呢篇文
有兩大內容
第一部份係對特朗普拍馬屁
第二部份係講對俄烏既和談

1.俄羅斯獨裁普廷將不得不撤退到2022年入侵前的前線,並承認烏克蘭其餘地區為可自由選擇加入歐盟和北約的獨立國家。

佢唔係講1991年,即係唔包克里米亞同1/3盧頓兩州

2.有川普在白宮,就有可能與俄羅斯,與普京實現某種全球和解,回到俄羅斯是G8甚至北約受尊重的夥伴的日子。

首先好多西方國家唔承認普京大選結果
不過呢樣都係廢。講都浪費時間

其次歐美將俄羅斯踢出G8
係14年對克里米亞與盧頓1/3既實際佔領
如果只需要回到2022年 就可以加入G8

即使退一步去講
普京都已經成功以進為退
以一場更大戰爭合法化自己2014既軍事行動

不過你問我
約翰遜呢堆野 係應該2022年伊斯坦布爾既條件,依家再講呢堆野係沒有考慮戰場條件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞