(突發!)阿Mo傷口愈合情況理想,將會安排術後首次洗澡!!

145 回覆
78 Like 46 Dislike
Mo:
會抹身
咪佢老豆請看護做乜
次次都係你開 po
煩撚到仆街
到底有新相未 下下拎舊相當新聞
讓這一束吊燈傾斜下來 或許呀mo已不在存在

以一個係有名人參與既公開活動下受重傷,都叫有名有姓,又電視機上露過面既演藝工作者,竟然事發差唔多兩年之後,一張近照都冇

根本佢依家實際咩情況,公眾係一啲都唔知
張相用左幾多次黎出新聞
可以自己沖涼啦
保護手足
是撚但啦
係咪soching幫手好慘
留畀soching
做消夜
神蹟

期待佢可以自主行路
soching幫佢沖
個陣講會比viu狗屌
mo 2周年都無人理
希望mo上到連登
推上熱門比佢睇到我地關心佢
一) 啟言(Mo) 1) 神經線配對帶來的感動     經過了四星期的神經配對(現在仍進行中),基本生活所需的肌肉活動,都在配對的過程中漸有反應,只是還不夠力量,也需要大腦慢慢掌握怎樣控制。眼看原本手和腳在過去這一大段的日子都是不能動,現在卻是開始看似有主動的動作反應!每個認識並看到現在的阿Mo的人,都產生異常感動。

2) 神經配對有如考古的探索     治療師為阿Mo做神經線配對已有四個星期。他們尋找神經線與肌肉怎樣配對腦電波,起初好像是考古的探索一樣,沒有十足的頭緒,但隨後確定了一個大的範圍之後,就好像要進行地毯式的搜索。每個電波的頻道都慢慢嘗試,觀察肌肉反應。雖然過程中很多嘗試與錯誤,也看似沉悶,對阿Mo、家人並治療師們卻是充滿了剌激和挑戰。每當配對成功,對大家都是一個接一個的激勵。

3) 本周拆除手術縫合的釘子     手術釘在過去的一週已拆除,感謝神傷口縫合很是理想,而且沒有任何感染。這星期會安排術後第一次沖涼。正如先前的代禱信所表達,每次沖涼都需要花不少的氣力和體力呢!

4) 禱告 a)  祈願找到的 神經線和肌肉在操練的過程中能夠繼續強化,神經信號的學習也能隨著時間的訓練而逐步掌握。 b)  請為治療師的細心和耐心禱告,願他們在看似沉悶的工作中堅持,盼神也與他們同在,幫助他們找出神經、肌肉與腦電波的最佳配對。

(二) Mo爸媽 1) 絕望中的等待,卻夢想成真         每看到因為配對成功而帶給各人的喜悅,作為爸媽,比對事發初期,真的不敢想像可以有今天這樣治療帶來的盼望。現在卻是夢想成真。感謝醫學界,感謝創造主。
  請為治療師的細心和耐心禱告,願他們在看似沉悶的工作中堅持,盼神也與他們同在,幫助他們找出神經、肌肉與腦電波的最佳配對。

點解神咁撚勁,2年都幫唔到佢地配對
我都跑唔到馬拉松
我係咪要去醫院睇吓醫生 做吓治療
攬住個植物人,你估真係拍戲咩
算啦同班油頭毒撚講呢d
都係想抽下阿Mo水笑鳩人姐
分分鐘佢地d毒臭仲勁
20KG咁能輕,有傷先出奇
清水?有冇落沐浴露?
洗頭呢有冇落洗頭水?
有冇翻開條JJ抹入面?
屎忽窿呢有冇翻開抹?
唔敢想像開到聲第一句會講咩
Soching 真係仲同緊佢一齊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞