Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(39)

279 回覆
0 Like 0 Dislike
s800b 啦
長輩都係睇電視多, 細條d睇落仲靚仔, 佢地會鐘意
我當中伏啦。跌咗
分音器係唔用黎分高低音,黎決定埋人聲係邊個喇叭仔出
之後分音決定佢有冇人講嘢,推某啲頻率音量?

有冇機會我個野本身就係垃圾分錯曬
Panasonic 樂聲 SC-HTB400 All-in-One Soundbar
soundbar好大部分都係用全頻單元 冇分唔分頻既問題, 愈平既soundbar更加愈唔會分開tweeter+woofer

crossover壞左係好明顯一聽就聽得出問題的, 會直接冇左某d頻段既聲音

想知原理可以google audio crossover, 只係好簡單既concept黎
比老人家最平sony唔使煩, 加上同牌子setting最冇鑊氣
依家都冇咩人用optical, hdmi已係standard, 搵到問題所在就好了
因為舊機陳年5.1係有用optical, 當日新機插線無留意, 只係顧住插返晒無諗過會咁, 呢2日無插就無著, 都會再留意下, 但到另一問題, 今朝試下連smart things, 點知連唔到, 上網睇話因為連左藍牙, 今晚放工再試下斷左藍牙再連wifi. Anyway 唔該你既指教.
叫某程度上既upgrade, 你舊setup太古老, 未有支援atmos同dtsx, 換soundbar的話可以直接用到

sw5會比你舊果隻subwoofer既表現好d, 不過a9m2本體單元細, output會比kef既衛星喇叭低, 睇你空間幾大, 其實都係size同有無線既取捨, sony依個價可以砌番套正經喇叭setup了
如果都係連唔到可以試下hard reset重頭setup過
各位巴打
想請教吓用緊48” LG C3 想買5.1.4 嘅sound bar
但係條sound bar 唔想闊過部電視 後置喇叭想要無線同埋唔要咁大隻
請問有冇邊啲推介暫時覺得JbL 1000幾好 不過少貴, LG S80QR後置喇叭就要夾線 所以唔考慮
如果中置放唔到多一隻Ls50

揀kef q250c 定 B&W HTM6
ls50打橫擺都得, 因為係用coaxial driver, 你放得落細隻中置冇理由放唔到ls50
要真無線後置大牌子係得JBL
ls50太厚身啱啱遮咗少少電視
唔後置係咪諗 ambeo mini?
q930,q990 唔係都係無線?
可以諗下落個座抬高部電視

我自己用緊q250c, 因為LR係q350同放唔到q650c, b&w唔係我杯茶所以個人唔推薦, 特別係6系我係舖聽完係覺得好難聽, 冇measurement所以冇得客觀比較
真無線係連電都唔使插 其他牌子最少都要插條電線
ambeo mini冇獨立center channel, 唔算好推薦, sonos arc會係比較好同靈活既選擇, 不過sonos可能好快會出新旗艦
Thanks Ching
我嗰陣時掛牆掛低咗
斷左藍牙可以連返smart things, 咁可以留意下會唔會再自動著機
想買條細細地的soundbar擺房
暫時睇BOSE 600 - 要3千幾 (未來可能會考慮配埋module 500)
或 SAMSUNG S800B - 1000內有找
有冇咩好建議?
想請教下呢度d 大佬

我有套陳年sony 5.1, 仲要係夾線式既

最近心思思想upgrade atoms, 但又唔想太貴
(over 5000唔考慮。。我知呢度d 大佬玩喇叭萬萬聲起跳)
聽大家講samsung 隻Q930 幾好,去睇過個atoms 效果係好,但左右聲同我而家套野比好似反而差d...

其實有冇得保留我而家原本d 喇叭,
去換個amp 同買多兩隻細喇叭做天空反射?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞