日本北陸地區半自駕遊記

80 回覆
13 Like 3 Dislike
跟IMAX巴你野食就真
留名
Day 3: 白川鄉半日遊

日本天氣都幾準架,朝頭金澤都緊落緊大雨,見到白川鄉都係。所以朝早比老婆去金澤車站附近百貨公司買衫買褲買鞋,係日元匯率低下,當然有野買到。

金澤車站下底朝早有人自己彈琴

金澤車站隔離既百貨公司

將近中午12點左右,見到天氣預報話白川鄉會2點幾停雨,所以就揸車去白川鄉,記得要經過10條隧道先入到去

去到2點幾,白川鄉既停車場免費既。穿過相會橋就正式開始

相會橋

係相會橋上望過去河川

原來有民宿既

食飛驛牛,幾好食

有入去和田家,可以在此深度了解日常生活與曾經盛行於白川鄉的養蠶事業。

和田家

室內

係最頂個層望出去

浴途既合掌屋

有上去荻町城跡展望台,個畫面係ok ge ,不過更加期待冬天夜間點燈黎

上到黎望返白川鄉

落返黎就食下五平餅,不過d餐廳就收工,食唔到當地鄉土料理。

五平餅,個人覺得煙靭,不過冇乜味

行多陣合掌屋

將近5點就揸去富山市,大概6點幾就到啦,沿途無乜車可以揸快啲。

今次唔駛我揸車

高速公路無乜車

終於返黎富山市
Lm
能登牛我都覺得麻麻
Day 3:夜遊富山市

今次就住車站對面既東橫inn酒店,房間都比較細。

房間size都接受到既

Check in 後就係車站附近百貨公司行下,竟然係100店買到d碗碟,made in Japan 真係平到呢

富山車站

富山市出名既電車

話咁快就夜晚

之後順便睇下食乜,由於今日無乜食野,於是就食迴轉壽司,叫左接近30碟野,都係11000左右,同係香港係壽司郎食飽飽差唔多價錢,味道會再好食d

餐廳門口

希望明日見到立山連峰啦

第一round

食完8點幾就行過去富山環水公園,當然就係睇號稱全日本最靚既Starbucks。由車站都要行20分鐘先到,途中經過市內體育館。

夜晚富山市街道係無用

遠景

現場睇又真係幾靚既,不過就無留係度飲咖啡啦。之後就行返酒店休息。
飛驒牛好食過能登牛
Day 4: 高岡,雨晴海岸一日遊

今日遲少少起身,早餐終於試到麥記既熱香餅漢堡。

黎緊香港都出啦

食完揸車去高岡市,都係50分鐘左右。高岡市最出名就係多拉a夢作者家鄉,首先去高岡Otogi的森林公園,發覺佢地d滑梯都幾好玩,d遊玩設施幾啟發細路。之後梗係影下模擬返多拉a夢角色遊玩過的空地啦

著名打卡地點

天氣熱到呢

之後去高岡站,咁岩見到架多拉a夢列車,之後就去寄postcard,有多拉a夢既stamp 架。再過去對面既廣場影下銅像。

高岡站

高岡市獨有電車,當然最近香港輕鐵都有類似列車。

黎到呢度,梗係寄返張明信片。

高岡站已經見到立山連峰,睇黎雨晴海岸都見到靚景

車站對面廣場
師兄自駕多數泊邊?
酒店附近停車場
係咪google揾parking就得?嚟緊諗住自駕最擔心泊車問題
日本d城市大把停車場,起初我都擔心過
港版熱香餅漢堡得返50%、日本版果balance做得啱啱好
我仲未試
我反而覺得香港屌打日本版

日本嗰個太甜 香港balance好好多
Day 4(續):

返車站見返傳統電車

呢個時候已經1:30pm,見仲有時間就揸半粒鐘過去冰見魚市場食刺身當午餐

去到就2點幾,仲有得係魚市場餐廳食野,都係叫海鮮丼同海鮮鍋,魚市場所整既刺身,味道/鮮度都有保證

魚市場

魚市場餐廳內環境

Menu

兩種海鮮刺身飯

炸河豚

海鮮鍋

食完都3點幾,跟住揸5分鐘車去冰見一番屋市場,買下手信、食下布旬。見到有冰見牛,不過太飽關係食唔到。

大把車位免費泊車

入面環境非常乾淨

買黎試一試,正常水準

之後就去雨晴海岸,今日天氣好好😎,應該連到立山連鋒,係道の駅 附近停車場泊低架車,就落海邊影下相,果然見到立山連峰。

女岩

跨過路軌就望到呢個風景

跟住行上去高少少既地方,第一次見火車沿海邊行走既相

回望女岩
有車真係好

同你一樣行程 都係高岡>冰見>雨晴 但是就變左行路+踩單車+火車 時間要預得好準先得
Day 4 (續)

之後再行返去道の駅 ,見到平台頂有好多人影相,原來呢個位影火車經過時既既相靚d

等火車經過前就買杯飲,係室內地方欣賞下美景

準備中

火車加上立山連峰,靚景

最後揸返1小時返富山市還車,返到去富山市6:30pm左右。首先去返富山環水公園影返個傍晚相先,好好彩影埋後面既立山連峰,上埋橋上影係另一種感覺。

之後返富山車站食白蝦亭,一致推介白蝦天婦羅飯,好食過白蝦刺身飯。完全唔油又脆,見好多人外賣食物

夜晚7點幾都要排隊架

睇住廚師炸白蝦

食完之後,考慮到之後唔知幾時黎富山,於是去埋隔離既拉麵舖食細碗既富山黑拉麵,個湯底係好濃,唔係話唔好食,不過就唔係太岩我口味個人都飽哂

食完餐廳都收哂工,我地都返早d酒店休息,返酒店前去左富山電鐵兌換明日立山黑部所需既乘車券。預備明日一大早起身上山

用車站呢部機就換到車票啦
揸車反而欣賞唔到風景,踩單車幾好呀。我係要趕行程嚟啦ja。
冰見市踩單車好舒服,有單車徑,路闊全平路人少,大街小巷都去到,租單車服務仲要平靚正。

舊年夏天
Day 5: 立山黑部、松本市內遊

今日要4:00am起身,因為之前太遲上官網book,得返7:00am立山站先有位上車

首先要搭5:18 am係富山電鐵站出發既車,我地5:00 am黎車站寄存行李,見到就算5:18am頭班車原來都好多人搭。好彩早黎左排較前既位置。

5點車站狀況

5:15左右開始上車

沿途景色

搭咗個幾鐘頭,大概朝早6點幾就到立山站,已經見立山站外既櫃檯已經排左好多人換pass或者即日walk in上去

呢度就係排隊等上纜車

6點幾就已經咁多人排即日walk in/換pass

我地就直入車站內排隊,等7點上去美女平既立山登山纜車。大概6點45分左右,見到montbell 登山用品專門店開左,叫老婆入去睇睇有無立山限定既透氣tee,結果係有,只係$3000

7點幾就入閘登車,都係搭左10幾分鐘左右就到美女平,算幾快

跟住就排隊等巴士,大概8:15am上車,搭車上去室堂,要大概50分鐘車程,中途會經過稚名瀑布,會停留一陣比大家影相,由樹林一路變化雪山景,坐巴士就感受到。

大家記得坐最後排,因為上去雪之大谷位置,可以係車上倒後影哂兩邊雪牆大概8:15am 去到室堂站。

雪之大谷大概9:30am先開,於是我地買左個熱包食,之後就上到3/f 走出去戶外雪地範圍影下相,周圍行下咁,溫度大概9度啦,唔係太凍。

冰見市都適合半日遊
Day 5(續)

日本最高鐵路站?

呢度原來有火山活動

大概9:30am就返去雪之大谷範圍,呢個時候旅行團未殺到上黎,可以係人比較少既情況盡情影下雪牆我黎到既時候雪牆大概12米高左右。

遠方既山

成個室堂站外面

影到10點幾就返去室堂站,郵局有開,可以有立山stamp 既明信片,當然要寄返張,返到香港係收到返

跟住就上返3/f,走出去雪地範圍,走過去御庫裏池個邊,都要用30分鐘左右,個火山湖就未溶冰既。

之後就走埋過去日歸溫泉個邊,如果大家有充足時間,可以係度浸返個溫泉。係紀念品舖,見到又有montbell 限定edition tee,於是又買左件。

日歸溫泉

回程中途見到好多人影相,疑似見到被指定為「特別天然紀念物」和「瀕危物種」的雷鳥

真係有硫磺味

走返去室堂站,到成接近12點,先簡單食個午餐。呢度都有tnf 專門店,都有立山edition

準備搭立山隧道無軌電車,長約3.7公里,行駛於立山山脈地下的立山隧道內,連接室堂站和大觀峰站,車程約10分鐘,不過今年2024年12月1日停止運行,並改由電動巴士取代

之後要搭纜車落去黑部平站,係呢度見到立山連峰的壯偉景觀,又可以睇黑部湖。

纜車

跟住又要搭多程纜車先到黑部水壩

落到黑部水壩,要見到成個水壩景就要仲左200幾級樓梯,先望到成個湖,不過要6月先見到黑部水壩放水既景觀

水平面望黑部湖

行左兩百幾級樓梯先見到景色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞