日本北陸地區半自駕遊記

80 回覆
13 Like 3 Dislike
話說五月既就去立山黑部同北陸地區為主,都係去經典路線為主

行程:
Day 0: 香港晚上8點幾機>凌晨1點幾到羽田 (住羽田機場first cabin)
Day 1 : 羽田機場>早上搭內陸機到小松機場> 白山比咩神社>加賀地區遊。 (住加賀溫泉)
Day 2 : 金澤一日遊 (住金澤)
Day 3: 金澤>白川鄉>富山 (住富山)
Day 4: 富山>高岡>冰見>雨晴海岸>富山(住富山)
Day 5: 富山>立山黑部>松本 (住松本)
Day 6: 松本城>上高地>平湯溫泉 (住平湯溫泉)
Day 7: 飛驒古川>高山>名古屋 (住名古屋)
Day 8: 長島outlet>名花之里(住名古屋)
Day 9: 名古屋市內遊 >夜晚8點幾返香港

Day 0:

揀星期五夜晚出發嘅機,嗰陣時UO仲未實施新嘅行李措施,所以我哋各自係去程20 kg,而返嚟25kg。

六點入到機場,不過,check in避唔過要同老婆分開坐,見到有好多情侶都係咁,唔加錢book位就係咁去咗阿元來了食晚餐,個人感覺相對其他餐廳係比較好食。

今次反而準時離開登機口,不過我覺得好似而家飛機滑行出行跑道比以往係長咗嘅

好彩既係,成程機無乜人嘈,都可以靜靜地休息。

飛機就凌晨1:20左右就降落羽田,今次入境都幾快,15分鐘就過關。拎行李去搭的士,

呢個時候當然無得搭鐵

去Terminal 1,5分鐘嘅的士車程,好似3600円。今晚就瞓膠囊酒店,大概10,000円一個人。沖埋涼,結果3點幾先睡到。用黎短暫休息

由於羽田t1夜晚會關門,凌晨係要係門口撳鐘,call職員黎開門

呢個已經叫商務倉啦,行李要擺走廊。
幾正留名
LM
北陸係一個好地方

有得自駕真好 唔使就住時刻表
留名抄行程
Day 1: 加賀地區遊

朝早8點check out,先係羽田t1行下當地手信店,要買羽田限定版本既。

行李自助check in

之後就check in,內陸機1小時前check in就ok。係禁區入面食左餐蕎麥麵,800幾円一餐,好抵又正常水準!

竟然仲可以係羽田見到清晰既富士山,好好運

之後就搭jal 去小松機場,航程大1小時鬆d,程機就送杯野飲啦。中途就經過中部山脈,由機上望落去好好view

雙跑道同時兩部機起飛,第一次見識

富士山仍然見到

1小時機程

中部山脈

係小松機場拎行李就去租車櫃位,等佢派車接我哋去機場附近舖頭。今次都係租K car。排咗架鈴木牌,之後見好多日本人都揸住架車。

小松機場

今次既車

兩個人兩個大行李,都仲有一個座位放雜物。咁嗰陣時就11點幾,吸收咗上次冇去神社拎御守,hi到燈柱嘅經驗後

首先去咗白山下嘅神社-白山比咩神社,行一行大運,求返個交通安全御守,去呢度都要揸45分鐘車。 去到就順便買個繪木,祈求個人嘅願望

不過今次行程冇帶本御朱帳,所以今次行程唯有逐張買,之後返屋企貼返

去既時候都唔少人幫年頭能登半島地震祈福

神社⛩️
自駕係有呢個好處,兩個人輪流揸
4月尾去完
都係高山 富山 立山黑部 名古屋
北陸同中部比想像中好玩
黎緊想去埋福井 敦賀個邊

Day 1(Part 2)

之後就揸車去加賀溫泉地區,首先就去山中溫泉,去當地超市擺吓啲零食啊,同埋買吓小食填吓肚。

跟住行吓個溫泉街行下。山中溫泉呢度既鋪頭好多賣九谷燒和漆器等傳統工藝文化,跟住就去鶴仙溪嘅步道郊遊下

山中溫泉旅遊區都幾大,我地就係行到最遠,跟住沿鶴仙溪邊行返黎。

溫泉街

步道起點

沿途景色

行到綾取橋就過返去溫泉街

行到橋中間就見過成條鶴仙溪

臨走前參觀埋佢個總湯

之後就揸去今晚嘅溫泉旅館,喺山代溫泉區。間溫泉旅館喺山腰邊,就唔係溫泉街個邊。

呢間叫萬松閣

呢排日圓匯率咁低,梗係book返個有私人風呂嘅房間啦可惜呢間私人風呂房間嘅景係比啲樹遮住咗,唯獨是個私人風呂比較古色古香。

和式房間

私人風呂

6:30pm就落去食懷石料理啦,今次就book咗個有包能登牛壽喜燒嘅。咁懷石料理都係精緻為主,味道就正正常常,不過能登牛就比較一般,都係出去食好。

Menu

夜晚氣溫就係大概18、9度咁浸溫泉都幾舒服,不過沖涼位都係係戶外,唔浸溫泉會有d涼

返黎就開左床啦

夜既既私人風呂再靚d

之後去左大浴場參觀,佢個戶外浴場都幾大,有d特色,不過多葉浮起溫泉上面,不過我都係享受下桑拿算。
Day 2: 金澤一日遊

朝早8點食早餐,都係日式早餐,清淡d唔錯

早餐

望出去係無景既

浸多次溫泉就check out。 原來溫泉旅館有魚池,可以買$100魚糧餵魚。

臨近10點渣車去金澤,大概1小時左右已到左,係金澤城公園附近泊低架車。

金澤市內

介紹東屋茶街介紹

入口

首先就行返10分鐘度去返東屋茶街。呢度留著許多江戶時代的傳統建築物,石板路兩側的茶屋和町屋(住宅和商店合二為一)落少少雨黎行呢條街分外有feel,呢度香港人比我想像中少,反而多鬼佬。

買返支雪糕充飢

今次無試呢間

呢道先係主要街景

撞到日式婚禮

街道另一邊

係金澤要試金箔雪糕,不過我地就揀左呢間當地出名既餐廳—金澤ぷりん本舗,呢度既金箔雪糕係3食,仲有佢個pudding都係出名。

舖外

舖內

個人覺得雪糕加埋蛋糕一齊食都唔錯,pudding 都幾滑。

上次11月、飲左碗蟹味噌湯、都幾好飲、唔知係咪限定野
本來想入住温泉酒店、個朋友話貴、最後去左公眾澡堂浸完先返加賀温泉站
去到咁深入都唔住、玩野
雪藏牌唔敢揸
Day 2: 金澤市一日遊(part 2)

之後行多一陣就去近江町市場食野。都要行返15分鐘架。

市場門口

市場內

首先係去食新鮮海鮮啦,生蠔一隻$900就係抵食,再試埋大蝦/元貝,仲有海膽,完全唔臭。

行左一轉,感覺上無黑門市場咁商業化/劏遊客。係呢度仲買左d味增/手信呢其實斯呢度夜晚1/f都有2,3間餐廳開ge,不過金澤咁多選擇,梗係唔駛留度食

餐廳門口

午餐食海鮮丼家 Hira 井 ,主打海鮮丼飯。近江町海鮮蓋飯係必點既,有甜蝦、蟹肉、干貝、三文魚、吞拿魚等 14 種海鮮,還有金澤金箔加以點綴。個人覺得至少新鮮又抵食

刺身

再叫多個當地海鮮-白蝦刺身黎食,係有d甜味。

之後就穿過金澤城跡公園,咁係落住雨咁行,原來公園係冇天守,純粹一個公園

過咗公園,就係兼六園。呢個時候雨勢都幾大,不過一場嚟到冇理由唔行,咁落住大雨,比起大家講嘅落雪景/櫻花景/紅葉景咁靚呀。個園幾大就真既下次要揀靚季節先黎

行完都幾近4:30pm, 於是行去21世紀美術館,都係係對面ja。佢個出名打卡景點-泳池,係因為年頭地震搞到停止開放

館外

[
呢個打卡景點平時要早book先有得入去

近江町市場點同黑門市場比、利申去過黑門食嘢
近江町好多本地人買嘢、個日本婆婆係咁講d蟹好平、自己都買左幾隻香箱蟹返酒店、當宵夜食
去到咁入唔住返晚,有d可惜
出發前操幾課先
加賀溫泉一泊兩食好似唔貴 我搵到間山中最平個plan先22000円 仲要係一個人一間房

不過我book左33000円個plan 因為想食蟹
仲要坐巴士入去
呢個真,難怪本地人都會去

餐廳都有供應、拆曬都係2000yen左右
留名學靚野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞