腐乳 有菌先叫腐乳,食安中心 幾時去驗埋臭豆腐?!

115 回覆
47 Like 287 Dislike
教正你,大陸黎既腐乳一定無事,被殖民心要知
https://youtu.be/xabuYFdsRHY?si=98TT8Z0j2jV22CbZ
1分鐘開始有對人中黃同埋螺絲粉臭味嘅解釋
個成本搞不撚掂啦
執左佢算9數仲好
宜家係老闆娘出2次事
嘈完,驗多次都係超
邊個輸打贏要
賣咗個3間鋪仲有好過直接做生意
如果佢租,執撚左九世喇
我唔係反駁隊

事實係3mg的確未到歐盟最大限值
https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2020/2184/oj

但!

山泉水理論上唔會有呢種化合物喺度
更大既機會係消毒時加太多臭氧,溶解咗喺啲水入面
以農夫山泉講法其實只係一個大話冚一個大話
我食乳酸菌
大腸桿菌 沙門氏菌 留返比樓主食
咁都笠水 渣ga
山泉係品牌名唔係水既來源
而佢就係因為有做呢啲消毒處理外加唔係天然礦泉水,先要計落包裝飲用水度

佢賣廣告講到咩礦泉水之類我就唔知,冇見過農夫山泉既廣告
基本法有冇菌
話人食完冇事就冇錯
靜喇
有人話佢啲腐乳
係大陸工場做
香港入樽
不過未fact check
一陣係真叫老闆娘點兜
臭豆腐咁高溫炸完重有菌?
店主做訪問話呢個樣本係第二次「特別製造」出黎俾食安驗,同佢地平時個造法唔同
都係菌
其實我唔係好信食安會教你點整腐乳
頂多係提點下要係清潔好個環境、戴下手套頭套之類

再講,就算唔用「特別方法」做,第一次都超標,係廠到抽sample既第二次算pass但屬於需要監察,根本唔關呢個「特別方法」事
臭豆腐會高溫處理,上碟應該無菌
莫須有㗎啦
擺明要趕絕所有香港口味
痴撚線政府
邊個話?你鳩up就係證據?

「福」水口腐乳
三埠橋「開平腐乳」
巨樹牌麻油辣腐乳
珠江橋牌辣腐乳
廣中皇辣腐乳
金譽腐乳(辣)
美味棧白腐乳
金伯樂麻油白腐乳
四川名產蔴油辣腐乳
寧記麻油辣腐乳
度小月麻油辣腐乳

全部都出過事
巨樹牌仲衰過幾次
咁多年而家先查廖孖記

汁:
https://www.search.gov.hk/result?ui_lang=zh-hk&proxystylesheet=home_adv_frontend&output=xml_no_dtd&ui_charset=utf-8&a_submit=false&query=%E8%85%90%E4%B9%B3&ie=UTF-8&oe=UTF-8&site=cfs_home&tpl_id=stdsearch&gp=0&gp0=cfs_home&gp1=cfs_home&p_size=10&num=10&doc_type=all&as_filetype=&as_q=&as_epq=&is_epq=&as_oq=&is_oq=&as_eq=&is_eq=&r_lang=&lr=&web=this&sw=1&txtonly=0&rwd=0&date_v=%23-1&date_last=%23-1&s_date_year=2024&s_date_month=01&s_date_day=01&e_date_year=2024&e_date_month=07&e_date_day=18&last_mod=&sort=date%3AD%3AL%3Ad1&page=2
樓主智商有問題
講到細菌得一種
條友典型低學歷無學識嘅人嘅論點
咁你用個腦過濾吓先講出嚟啦傻閪

你連人哋腐乳有咩菌都分唔清,你可唔可以拎大腸桿菌當益生菌咁食?
改下類別變返五星 yeah
對唔住
喺我柒
各位手下留情

利申:
間舖好有情懐,咁死法好可惜
雖然連登後生一輩唔食,但出面大把人照食
通常越多菌越好味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞