如果香港醫生fresh grad得番萬幾蚊一個月仲會唔會咁多人話想幫人?

59 回覆
124 Like 42 Dislike
虛偽 狀元
非也 實習份糧已經fat

成功讀完出黎實有工開,有野心想搵大錢就入HA捱多幾年考個專科再出私人市場做。順利既話大慨30幾歲出師。輕鬆月入幾十萬到過百都有可能。

無野心想hea 既可以過DH做文職,又係請硬,唔升職靠跳pt每個月都袋到>100k ,有老世睇起你升你職又係月入廿幾三十個
實習得4萬唔夠 全港萬幾個醫生 而家每年都出600個 唔係個個都做到月球人架 好多非專科醫生其實好普通 講dse掹車邊入果啲只係高poly三寶/中大中文教育同數學教育一兩分
記者問到係要噉答㗎啦,聽下咪算
噉狀元讀書叻 / 考試能力叻又唔代表做ibank一定會掂嘅…
ibank要向上爬應該靠其他能力多過讀書

醫下限高得嚟,top嘅一樣可以好好搵
而讀書好(granted真係要好好)至少可以carry你入好搵專科

btw houseman係實習醫生
八皮係駐院醫生resident
有無醫徳同dse分數有咩關係
真,聽到話好想幫人真係笑撚死,直接啲講話覺得做醫生待遇好人工穩定咪幾好,仲值得respect
你都識講要捱幾年 仲話輕鬆月入幾十萬 你估做醫生真係咁輕鬆咩
三四日一call 日日面對生死都待遇好?
得同問av女優點解做av一樣
你想聽真話咩
咁樣係問問題既記者唔岩
有咩工唔係
電梯工低人工你咪又係搭𨋢
學校PR教
其實公立醫院既老醫生幾有醫德,比起診所同私院

個人感受
當年醫科仲要收生要求低
所以台灣班醫生的確全部都好高尚情操比起香港
當年收分相對低 做左咁多年上曬岸幾層樓渣手
自己又信教 份糧夠食咪繼續幫下人
反正係人都會死
又一班低收入葡萄社會垃圾
幫香港醫生講嘢嘅賤人知唔知台灣都有醫生?
人地嘅醫療唔會差得過你
有乜工又搵到錢又幫到人
幫人就去做保險Agent 好過
羨慕人就好好讀書啦
好簡單
中醫都救到人 (當然你會話急病重病就未必得),但係有幾多尖子會揀嚟讀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞