如果香港醫生fresh grad得番萬幾蚊一個月仲會唔會咁多人話想幫人?

59 回覆
124 Like 42 Dislike
真係好心你班狀元咪撚咁虛偽得唔得
我真係情願你大大聲講你自己其實想搵大錢仲實際
話咩自己自小就想救人幫人呢啲咁懶偉大既野其實知唔知醜
又幼稚到唔知原來出到黎掛牌做醫生係咁大負任
方死你班友十個有九個實係公院實習完頂唔順即刻自己出黎開私家 仲肯定收天價咁貴
我覺得最大問題是醫生其實好多時是香港市場

最出色果班人 suppose 狀元啦

應該放眼世界
仲好啦 病咗直接死
冇咁廢老爭公屋
你勁酸
睇怕到時啲收生低到喊,你有病都唔敢搵醫生
香港真係K型
就算外國醫雖然都係神科
但唔會係唯一
得香港呢個K形社會
醫生個人工可以高過其他職業咁多
人地D神科人有人做科學家 太空工程
BBA 律師 政治全部都有人讀
真係對鏡頭講真話咪又會俾你笑
你返工一定係做義工添啦 社會垃圾 妒忌咪講囉
樓主呢啲社會垃圾見工果陣都一定好誠實同hr講為咗人工嚟in
應該要減一半人工請多一倍醫生

成班香港人都咁撚偽善
由頭到尾又係講錢
就算你唔計人工點都有啲社會地位

你去求佢幫你
我情願比個稍為讀得冇咁勁但一直好有醫德既醫生醫都好過比個學神但又自以為是串到爆既醫畜去醫
前提一早有研究指出過份自信係會影響個人表現
樓主依挺人啱共產
望見台灣醫療 香港真係
你真人夠唔夠膽講呀 我驚你連講嘢都有問題呀
收撚皮啦縮喺個mon後面扮大袋
其實話想醫人已經夠(雖然都係為錢)
但十個狀元十個都話細個時候屋企人/自己有病 跟住俾醫生救番 深受感動 然後立志從醫 依度有d矯情dse中文都唔敢咁樣老作
醫生因為人工高,所以學位需求大,先會變成高分先取錄。
其實都唔係真係咁高 要讀6年 再實習一年
第8年出嚟做houseman做到狗咁先得8皮多啲人工 要升職又要一路做一路考專科
以狀元能力 真係為咗錢做督察、AO、ibank仲好搵
我做地盤都話想幫人打造個好嘅歸宿啦
個社會充斥大話,你咁誠實做乜
香港啲制度搞到啲(老)醫生以為自己係神,好多連基本尊重都冇,連帶班(老)護士都寸嘴到爆

天馬行空咁諗,我都想睇吓萬幾蚊人工,一樣收生標準既話仲有幾多人去報醫科,人性既考驗
邊個上電視會講真話架
讀中學syllabus讀得好嘅人
其實並唔係真係咁叻
真係讀書叻嘅人要喺大學先搵到
香港醫生可以渣林寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞