只要D水入左落大陸公司個樽 溴酸鹽都會變成健康食品 係無害物質

36 回覆
65 Like 4 Dislike
雖然同樣係放入口到飲
溴酸鹽 係外國飲用水標準係有害物質
溴酸鹽 係香港礦泉水蒸餾水標準係有害物質
之前消委會唔小心放錯左農夫山泉去其他飲用水組別 先搞到咁大件事
依家歸返做合適組別 溴酸鹽立即變成健康食品

中國證實有害物質無害
有害物質其實無害
一個係愛國愛黨 一個係外部勢力
當然大分別啦
香港tap water 先得1.x,佢溴酸鹽3,免費都唔撚飲。
有害物質無害
以後用溴酸鹽殺人會唔會免刑責???
其實係
可以求情?
有黨嘅過濾…强身健體
有無害唔講劑量有咩意思?
相信入黎都想睇依幅圖
咱們中國有咱們的標準
不容許西方標準惡意抹黑
基本上under 10 micrograms 已經合符標準,而且條合格線都係好保守,肯定比lethal dosage 低幾倍
合符標準
但同其他產品一比較
人地就但過你咁多
得大陸野要殺菌 人地就唔洗嘅
講劑量有咩意思?
我就好簡單. 同樣係飲落口
人地就唔洗落.甚至係0 完全冇.你就要落
仲要個量係接近歐盟飲用水上限
咁都叫保守?
世衛或歐盟安全標準本身係set 到好保守,即安全系數set 得高,即使超出所謂標準50%其實都唔會有實際health hazards,10mg 係general line 咁 3 mg 更加低,姐係話普通drinking water 8-9 mg 都飲得安全時,mineral water 個上限 3 mg 點會傷到你?

另外,lethal dosage 係好重要,bromate 有毒,但要講緊一次性大量飲用先有事,講緊幾十公升,你中水毒先定中bromate 先?
都係果句. 點解人地就唔洗咁多?
人地D水有菌嫁? 有得揀我點解要飲你D化學水?
消委會都跪咗,有乜好拗
水中毒先
去到數字咁低時,1.X 同 3 mg 嘅差別可能只係sampling or experimental errors或水質periodic fluctuation,bromate 唔係添加物,而係本身水質bromide + ozone 嘅衍生物,每個地方地理結構不一定,多礦物質嘅地方自然會多bromate 形成,所以你拎natural mineral water 打ozone 個數字會仲高
咁符合標準,你咪日日農夫山泉。我飲水喉水好過
有高同低揀 做咩要揀高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞