【七月新番】【動畫】《不時輕聲地以俄語遮羞的鄰座艾莉同學》討論區(2)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
我係PhD in Physics, 我係咪睇親sci-fi 啲quantum science/time travel 又要反檯話唔睇
我可以用意大利文睇完成套神曲, 我敢講呢套野如果唔係俄妹係意大利妹我一樣enjoy到

你個人廢連少少suspension of disbelief都做唔到就唔該唔好當自己好理性

你睇動畫睇到咁理性我希望你能夠套用落現實生活到, 不過你連 "避免作出比連登仔更cringe更低能既言論" 都做唔到 呢點我就對你無咩期望喇
我成日都唔明 點解連登好似好多人睇動漫睇到幫人 peer review論文咁
just enjoy the ride係咪一件好撚難既事黎

我有限既brain power平日做research都用撚曬, 定呢班友平日實在太無所事事要將所謂"理性"用係啲完全唔等洗既地方度
睇左第一集
咁女主知唔知男主識俄文
當然唔知

成間學校同佢隔離班個親妹妹知佢識俄文
由我細過睇叮噹同龍珠仲有機械人番開始
呢d咪仲超現實同唔理性
所以我上面先講
應該冇一套動畫係完全合邏輯
因為我地在娛樂

只係有d人自以為眾人皆醉我獨醒
提出一d以為自己先發現到的bug
實情係阿媽係女人呢d全世界都知
只係無人理會、
因為我地知道我地在娛樂而唔係柯南cosplay
其實動畫最大嘅bug係個個主角團都係靚仔靚女,邊有可能成個social circle全部都係咁完美嘅人,都唔現實嘅
應該係畫得靚啫
毅 呢d咪應該唔係靚仔
統也之前都係肥7毒
但係統也登場嗰陣已經唔係
毅擺喺現實都靚仔過好多人啦
光頭嗰個wor
sor 個腦未清醒
人人都有自己條uncanny valley既curve架啦
咁我覺得呢條curve過哂臨介點咪出事囉
好似隔籬鹿仔果套擺明玩無里頭痴線反而OK呀
同埋一開始都講左
我係講緊佢劇情好老套好cringe好愛回家
駛唔駛點樣用物理解釋你用條鳩諗野行先呀PhD in Physics?
你有冇諗過人哋係PhD in
9up
呀?
搖滾準備
今晚又要打飛機
硬料L唔睇穿越片、同屌套片穿越片against套片本身個設定,係兩回事。亞phd只係偷換緊概念。

我 buy 你呢個 curve 既 point,唔同作品既設定都會影響條 curve。
但現實係更多人只會好懶好順手咁用一把尺去度野,你條 curve過左把尺就預左等屌,唔洗咁上心。
Typo,硬科。
第3集家姐認得主角,行出門口個陣講俄文個幕
令我覺得家姐都知佢識俄文先講係主角詐傻扮懵
唔知啦,我動畫黨
我講小說補充位同劇透
劇透部份會四重加密

小說嗰度當姐姐講左句俄文
男主扮野原因係
因為覺得家姐會同阿妹講佢識俄文
所以唯有扮唔明

同意佢呢個point係valid
對唔同番嘅劇情合理/嚴謹程度有唔同standard好正常
例如推理番劇情唔嚴謹 vs 搞笑番劇情唔嚴謹係冇可比性

佢個人睇到嘅第一反應係覺得啲tropes stereotypical、唔合理、投入唔到其實冇問題
純粹係佢無啦啦加個「接受到嘅人可能外語能力垃圾啲」嘅remark好撩交嗌feel
今晚有無家姐睇
清醒人。

經眾多眼尖的網友分析,艾莉同學第4話ED就是涼宮春日的「ハレ晴レユカイ」
背景上可以看見幾個關鍵字,分別是「嬉」「カ」「ン」「・」「よ」「け」等

ハレ晴レユカイ歌詞對應如下:

"嬉" しさを集め "よ" う
"カ"ンタ"ン"なんだよ こ "・" ん・な・の
追いか"け"てね つかまえてみて

看來今晚ED會很熱鬧了,夢回涼宮時代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞