【JUPAS改選】想了解任何關於電既工程同IT,歡迎隨便問!

44 回覆
1 Like 13 Dislike
jupas有ugc offer可以退返錢
咁有幾多份entry Level會用到CS既Algorithm
我認同CS係make the code better甚至係make the code perfect

但好多Entry Level既IT工都係要你行到就夠

同埋IE都會掂下Intro版既Discrete Math
CS係唔會讀ODE PDE

讀完IE上ee同CS master都得

CS最多只可以讀幾科IE掛名Minor IE實際上行唔到或者極難行Signal、Deep Learning嗰邊既野
咁請問電腦工程同CS有咩唔同
CS側重Algroithm

電腦工程CPEG係側重有關「電腦」既所有野
包括VLSI(Very-large-scale integration)超大量電路晶片設計、MCU & Assembly Language(即係Embedded System)、Operation System、Software engineering、Database同Robotic

晶片設計同電子工程既分別就係電子工路側重晶片生產工藝同埋物理性質(e.g. 半導體同電路功耗)
電腦工程係側重點樣設計架構、運算指令同功能

CPEG教既野同ee同CS都有重疊地方
所以會有人當CPEG係CS既Plan B

其實心態唔係太好
啲口吻咁似御理巴
Who
mphil 學術界精英
其實computer arch呢樣野呢,IE同CS一般都要讀
同埋好老實,對於OS既理解,IE係比CS深好多
(其實CS好多時對computer arch既理解,都係單純源於一科 - Operating System,呢科IE一般係必修)

例如CS會唔會教你實際既assembly係點樣control CPU/ALU呀?有冇講過interrupt vector?(即係所謂multi-threat既foundation)
又例如你問CS人,佢講唔講得出咩叫von neumann architecture,咩叫harvard architecture?
我相信唔自學係唔會識(我當年夾過既CS人都冇一個識,因為你睇番唔同U既syb,呢d野一般得EE dept既course講)

同埋signal and system其實係所有要做transformation既根本嚟
而且呢科既知識,某程度上係所有要做transformation既area,都需要識,差在要補幾多(由其係ML)

btw,將數學最強大既功能show比大家睇既一科都話冇用,師兄你對"有用"既定義都好norrow下
冇計
其實本身CS同EE本是同一家,美國既school都係叫EECS
不過香港地既CS搵錢d,話語權大d,所以咪獨立左出嚟

情況就好似CU既IE,當年都係因為財大氣粗獨立左
唔知師兄做咗幾多年 但係基本上係唔會有fg做到ML engineer/deep learning嘢 而真係要做到ML嘢一定係phd level
出到嚟返工唔係做transformation係唔會用到呢啲數
同埋IE科os都唔係compulsory
可以係冇stream grad都得
咁睇你點運用啫

我夠可以話cs嗰啲Algo出嚟做野都用唔到
亦可以有人覺得有用

而IE最大優勢正正係兩邊都打咗基礎
到你想上某個Stream隨時可以上

相反CS要由零補返晒ODE PDE、Laplace Transform同Fourier Transform

當然如果你有中大嗰個Deep Learning同Computer vision專家王曉剛咁勁都得既
P.S.人地係中大IE mphil上MIT CS
依家係中大電子工程教授
你拎個最勁嘅嚟講都冇計
有幾多個入到ie嘅會好似王曉剛咁勁
勁嘅話就唔係入ie而係入咗mie
大部分嘅普通fg出到嚟都係寫code炸
你咁講其實讀CS都係

真係出嚟做Entry Level堆Code行到咪得
entry level CS 要知基本algorithm,唔使寫algorithm但要識用library。例如唔會用linked list黎做random access。
啲code行到同行好順係兩回事。
Entry Level CS係指Developer同Programmer?

我肯定同你講唔係必需
non major都入到去做

當然我認同有你講嗰堆野係好啲
programmer可以係entry level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞