【JUPAS改選】想了解任何關於電既工程同IT,歡迎隨便問!

44 回覆
1 Like 13 Dislike
如果你純粹想知自己個分入到邊間大學,建議去其他JUPAS Po問入面跟得貼啲

呢個Po主要針對大學課程內容同工作範疇

細佬我未必所有問題都識答
但識答一定答

如有錯漏,煩請補充
想知EE出路
汪汪汪
Electrical定Electronic先
汪汪汪汪
大電electrical
讀civil/structure,工程界人中之龍,考牌快晉升易需求大機會多, 大電其後供應少需求大,BS需求大機會多人工中, 機器供應多需求少
BS 係Building Studies 或Building Survey
千祈唔好揀錯垃圾Building Services
最理想係入政府同兩電一鐵Grad E同考牌

唔得既入Consultant公司或者行BS
我問下啦
其實CS同IE,有咩分別?
點解出面一堆人話IE更接近cyber security近d既?
CS主要係Focus Algorithm、Computer System(OS同Organisation)同深入少少既數學

IE就比較似ee同CPEG
會讀Communication同Networking,Computer System都會掂下

兩科都會讀Software Engineering同Database

分別係讀CS連Networking都唔係必修,原則上CS剩係識寫Code都可以畢業

而IE會必修Networking,同埋可以選修Cybersecurity同Cloud Computing
基本上做IT聽過既野你都可以喺IE呢科必修或者選修到
read my name 禾是檸檬榚
read my name 禾是抽水機
ive cee IT工程任報架喎
成個hd冇考試 交齊功課刷gpa入五大ugc degree
CS都可以揀讀networking同Cybersecurity
衰啲嚟講ie就係cs弱化版 又要寫code又要讀埋啲濕鳩signal嘢 而signal嘢係唔會返工用到
你誤會我意思

我話原則上CS剩係讀Code都可以畢業係因為Network同Security嗰啲Topic都唔係必修

咁你係可以選修
但係其實ee都可以選修呢兩科

咁唔代表乜
咁除咗必修同唔必修之外ie係同cs冇分別
ie cybersecurity都唔係必修
其實你所謂ie係cs弱化版咪假定咗IT得Programming同Development

如果講IT選修範疇IE接觸既範疇闊過CS好多
Cs要讀algorithm ie唔係compulsory
computer architecture 嗰啲ie都唔需要讀到好深入
Stream嗰啲基本上cs同ie都可以互相cross major咁讀
所以ie同cs最大嘅difference應該只係ie要讀一大堆冇用嘅signal processing course
無用既Signal Processing

Deep Learning同Image Processing都係同Signal Processing有關

然後你唔知有咩用就話冇用
有幾多份entry level嘅工會比啲junior掂deep learning同image processing
睇我嗰名
如果我交左HD留位費但係之後jupas有offer係咪可以退返錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞