工程界 學歷歧視嚴重,HD/Asso畢業生難有立足之地?

50 回覆
2 Like 33 Dislike
屋宇裝備工程悔終身,社工護士教畜更稱心
屌你老母 咪再send fake 圖
明明工程咩位都係同一張圖
你以為degree 行scheme A 唔洗OT?
你以為行完scheme A 升左AE唔洗OT?
你以為做左6年升左上E就唔洗OT?

工程 高級文憑畢業生(16000-17000/月)真實圖:

工程 學位畢業生(24000-30000/月)真實圖:

註冊專業工程師(50000-220000+/月)真實圖:
係, 考幾多分都唔好入工程
依次算你講返句人話
真係驚生仔冇屎忽呢
工程係俾啲有能力有大志嘅人入
難過中六合彩
係, 留返俾佢地有志之士玩晒就啱
所以根本就唔需要你條仆街, 日日係度出post, 水人入工程.
就係以前唔夠多 information
好多人盲舂舂簡咗工程
要話比人知

冇能力 簡nursing
有信心有能力 先好簡工程
工程條路唔易行
大志唔係用黎俾香港人發夢既
記住所有香港人都係同一個宗教,大家都係拜金

工程同拜金係唔可能共存,除非偷呃拐騙
要有大志,請移民
似你老母咩 你話係就係咩
你冇就檢討下自己 四大嘅好屎都有
我都覺生仔冇屎忽真係啱啲而家仲水人入工程既人
有能力有大志嘅人
只會比你個行業生態磨滅

工程根本唔適合啲有責任心嘅人去做
做做下就會道德觀、價值觀 扭曲曬
咩….photoshop 呀…….VO 呀………

做一兩年 一係唔想同流合污轉行
一係一齊做個大仆街 個波射黎射去
首先畢業 GE同AE 唔入政府都好難過3萬
唔好做sub 仔
除非你為錢
做consultant 咪又係比老細迫你食屎
食到咪食囉 OT 到零晨 返埋禮拜六日姐

食唔到咪又係交垃圾 咪比人出warning 囉
係囉我都心諗咩事
我個表弟讀依科
點會唔知

屌你老母

工程 高級文憑畢業生(16000-17000/月)真實圖:
工程 學位畢業生(24000-30000/月)真實圖:
註冊專業工程師(50000-220000 30000+/月)真實圖:

屌你有冇尊重過護士
依家揀科
Nursing 真係性價比極高
收分低 畢業就有護士牌 跟政府跳point 出糧
就算讀得幾垃圾 只要畢到業都入到醫院做護士
就算做得幾垃圾 都係連加人工咁輕輕鬆鬆40+ above
仲要連degree都唔使進修 拎高級文憑就可以

全部都係 fact
之後都冇工程做了,全世界都可以等轉行,大家都係垃圾,不要分的這麽細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞