工程界 學歷歧視嚴重,HD/Asso畢業生難有立足之地?

50 回覆
2 Like 33 Dislike
工程師要考取 「香港工程師學會會員」/「註冊專業工程師」
只有取得 香港工程師學會認可學位學歷 後 ,先至可以踏上考牌嘅旅途:

先從香港工程師學會認可學位課程畢業
然後再進行為期2年 認可的見習工程師在職訓練
完成訓練再另加2年 實質工作經驗
就可以向香港工程師學會申請成為法定會員
考生需要通過筆試和面試
成功的考生就可以加入成為「香港工程師學會會員」
成為會員後再另加一年專業經驗
即可向工程師註冊管理局 申請成為註冊專業工程師
管理局會再向考生進行筆試和面試(有機會直接免試通過)
成功通過管理局審查 即成為「註冊專業工程師(屋宇裝備界別)」

如果唔係喺認可學位畢業,幾乎係可以發展嘅空間,成功keep住可能都係得16000-17000,仲要瘋狂OT

工程 高級文憑畢業生(16000-17000/月)想像圖:

所以如果分數唔夠,講前途嘅話護士高級文憑似乎更好選擇

只要成功畢到業,就可以成功拎到護士牌:
成功在認可高級文憑課程畢業,向香港護士管理局申請即可成為 「登記護士」

人工清晰可見,跟政府價出糧
登記護士人工:
起薪:$22,120
頂薪:$46,973 (只需等年資,不需升職)

仲會每年按通脹加

護士 高級文憑畢業生 (22120/月) 想像圖:

如果只用asso/HD level 比較,係分數入唔到大學嘅情況之下,完全冇理由唔揀nursing HD

如果入到工程嘅UGC degree,恭喜晒

工程 學位畢業生(24000-30000/月)想像圖:

註冊專業工程師(50000-220000+/月)想像圖:
想大學畢業要fg 40k
安安穩穩 唔洗再努力
唔洗再讀書 唔洗再考試

<15分
讀任何college 既hd nursing

15-19分
SFU nursing
MU mental nursing
TWC nursing

20-22分
MU Nursing
MU MLS
SFU PT
TWC PT

23-26分
HKU nursing
CU Nursing
polyu Nursing
MU PT

27-30分
poly五寶

31分+
Hku medic
Cu medic
hku dental
屋宇裝備工程師人工:

屋宇裝備工程
見習屋宇裝備工程師 $24,050
助理屋宇裝備工程師 $41,400 – $60,065
屋宇裝備工程師 $75,585 – $116,165 < 必須是工程師學會會員
高級屋宇裝備工程師 $123,980 – $142,840
總屋宇裝備工程師 $159,150 – $174,200
政府屋宇裝備工程師 $189,150 – $206,700

雖然屋宇裝備工程師嘅人工唔低
不過一定要考到牌先上到位
而考牌其實係唔容易,
要有熱誠有能力肯捱肯博嘅人
畢業後 要咬緊牙關七至八年
有返咁上下專業經驗
其實先會考到

如果自問 又hea 又冇乜能力 講嘢又唔叻 任何一項
不如直接去讀護士
如果唔係一定後悔
唔好讀工程 civil builder bse arch survey safety 咩都唔好讀

利申 目標喺gov度做例外
如果屋企冇錢嘅話,咁讀書讀到有專業資格最重要
(例如 註冊護士、註冊社工、註冊建築師、註冊專業工程師、註冊執業會計師)

但係留意返 護士高級文憑課程係可以註冊做「登記護士」,而任何工程系嘅高級文憑課程都係《沒有》任何專業資格嘅認可

唔好中伏

最新政府統計處統計:大學畢業生收入中位數為$39300 ?經理及專業人士收入中位數達$50000
https://lih.kg/3532832
MU MLS垃圾黎 個個請完都嗌伏
讀工程,點會唔以政府做目標

發下夢都好吖嘛
工程師就係太多人可以走後門做,要求不斷下降,導致供應過多,所以不值錢。

想讀醫生除左DSE考高分之外,基本上冇可能有其他途徑入。不過日後愈來愈多醫學院出現,加上海外醫生計劃,可能醫生的人工都會隨之下降。
17分都冇嘅 唔好讀啦

17-19 分就入到既水泡科 起薪居然有 25k
https://lih.kg/3741394
而家是但都讀到大學
梗係歧視啦

十個有過半都入到大學
同以前十個得兩個點同
新聞今日先講
平均1.2個人爭一個大學學位
呢個時代咁都入唔到U
真係要檢討下自己
咁好做樓主又唔做
仲做sales?
補充下
依個似係承包商個fg價
姐係攻例 procedure technical

考牌有d科要問design experience
依方面點都要入工程顧問先熟d
Fg人工係18-2xk頭

想係依行發展落去2邊都要識d

唔好單睇承包商個價狗衝先
MC都可以行Scheme A (second去Consultant拎design exp)
1.2-1.4,真係出小小力就入U
都得
但行得scheme 返consultant人工都唔會升上去住
你講緊乜嘢
Secondment 出原本間公司人工
你睇清楚啦
唔升上去啊
其實做工程fg依家係咪真係有兩萬頭人工?
見好多請有經驗嘅公司,都係出緊呢個價

Hku, ust, PolyU construction related engine FG 基本上肯定有23-27k
因為好多職位都係叫「工程師」
其實好多都唔係要「真工程師」
只係做project coordinator / foreman
嗰啲冇學歷都做到 兩條唔同path 黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞