2024DSE JS3612 PolyU 放射討論區

52 回覆
12 Like 3 Dislike
RT 開左都好幾年都無爆到嘅 係聽講好大部分都廢廢地
教書個位女士自己都廢
未夠三十返緊私院,計埋OT錢80k up,底薪70k

香港醫療系同外國比真係高人工到好神奇,想當年未grad嘅我覺得fg 三四十k已經好滿足

其實最唔夠人嘅除左HA就係外面啲私家clinic,外面係缺人到寧願時薪四五百蚊請人做抄散。我今個月齋抄散都差唔多20K

不過生意差左就真嘅,私院今年都開少左fg位
Sor for 錯字 *炒散
讀就ok
畢業請你返工果陣要做body check如果有色弱可能pass唔到個body check咁就冇工開
我理解係做唔到RT, MI 可以
MI冇限制啊反而RT因為打plan嗰陣要睇嗰啲graph係用唔同顏色同埋treatment嗰陣要用唔同顏色畫skin marking所以入RT之前會做個colour blindness test冇興入RT嘅話可以放心揀rd
根本唔使擔心 mi仲好過rt
東大個degree淨係比佢開30個位
爭唔到啲咩啦
聽講poly個master只係做下樣 收得幾丁仔
最後收左30個
一開始開少d 慢慢加學位
咁咪好多人轉做pher?
係咪一定要讀healthcare /sci 先入到 完全冇相關背景係咪冇可能
首先要嘔到68萬學費

過多幾年遲D 加到100萬
大把返左兩三年工既人有錢讀
見到有人讀Chemical Technology都收
Background好普通
幫人問, 新計法305 有冇機
我估Poly bachelor + master + 東華,扣埋defer既人,每年應該出到150個pher左右
算唔算多
之前每年幾多
遲啲HA有sponsor
唔係,不過真係好多healthcare sci報
以而家嘅vacancy嚟講其實唔算
要食HA都食得晒
而且仲要有接近一半人會直入pri
想當年我就係HA first round揀左其他人冇要到我
嬲嬲地走左in私家
後尾兩邊都出offer就冇去到HA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞