2024DSE JS3612 PolyU 放射討論區

52 回覆
12 Like 3 Dislike
又到左DSE放榜嘅日子啦,對放射呢一科有興趣嘅嘅同學仔可以參考下下面嘅資訊

JS3612 Bachelor of Science (Honours) Scheme in Medical Laboratory Science and Radiography - BSc (Hons) in Radiography
醫療化驗科學及放射學(榮譽)理學士組合課程 - 放射學(榮譽)理學士

呢科分為2條stream,分別係醫療影像 Medical Imaging (MI)同放射治療 Radiation Therapy (RT)

1. 醫療影像 Medical Imaging (MI)
平時我哋會聽到嘅 X-ray、MRI、CT scan 同UItrasound等等嘅技術就係包含係MI嘅領域入面,我哋會學用唔同儀器、擺位同技術去提供清晰醫療影像畀醫生做診斷同分析

2. 放射治療 Radiation Therapy (RT)
放射治療就係臨床腫瘤學重要嘅一部份 ,主要係學點樣幫癌症患者用高能量輻射去摧毁癌細胞,幫病人度身設計治療方案同埋減輕病痛等
常見嘅治療方法包括Intensity-Modulated Radiation Therapy (IMRT) , Volumetric Modulated Arc Therapy (VMAT), Tomotherapy

RD學生會喺Year2 sem1尾揀stream
頭一年半時間入面同學就可以探索下自己對呢兩方面嘅興趣 至於實習方面,year2暑假開始RD同學係要完成一共1344小時嘅實習先可以畢業嘅

Q: RD前景點架?會唔會好快飽和無工做
呢科前景都可以話係唔錯,係一個吸引唔少人讀嘅因素,啱啱出爐嘅23年fg人工有37.9k
畢業就業率前幾年都有97%以上,除咗一啲同學選擇繼續進修,畢業之後可以去公立、私家醫院又或者診所做,亦都可以技術移民,呢個課程係受英國、新加坡、紐西蘭同埋澳洲等國家嘅註冊機構認可
而隨住未來人口老化同更多新醫院落成,預計去到2040 年仍然會人手短缺

Q: 係咪會好快生cancer死
理論上唔會,做嘢嘅時候會企係間房入面,同埋有塊牌仔mon住你食咗幾多輻射,過咗limit嘅會放輻射假,對比空姐、飛機師嗰啲職業,其實我哋食得仲少輻射

Q: 幾多分先入到RD
咁根據以往JUPAS紀錄,99%成功入讀嘅同學都係將放射放喺Band A,而呢科JUPAS係冇interview嘅

至於收生分數方面,呢科係要睇weighted之後嘅分
下面就係weighting計算嘅方法

STEP 1:
將各科等級跟住下面嘅原則倍大
5**—> 8.5
5* —> 7
5 —> 5.5
其他等級就維持不變

Chin/ Eng/ Maths/ Phy/ Chem/ Bio/Combined Science:x10
M1/ M2 :x7
其他科目:x5

STEP 2:
抽取Best 5乘大之後相加

上年未改制仲有LS 嘅時候Best 6平均weighted score係361.6分
留意返今年變左公社科之後就變左Best 5,個weighted score 都會有好大分別
根據Poly 嘅文件,今年預計Best 5平均weighted score 係320.4分

祝想入rd嘅你地都成功有offer
Lm
pish

搭單問有冇機? 如果係舊計法係339 唔該各位師兄
舊年lowest係328.5可以搏下
唔該師兄😭
lm
既然連登有post就share埋過嚟

2024 放射學/RD 課程行業大補貼

https://www.dcard.tw/f/hkfreshmen/p/255695294?cid=FC626AAD-F551-4637-A804-4D48B641A00F
pish
d 人去曬 dcard 同 threads
原來依家興dcard
好快比AI取代
依句同醫生講
想問下placement係每日返幾多個鐘 每星期返幾日
師兄年年開post水人入
一至五
九五時間
btw 今年東華開埋 MI

https://www.twc.edu.hk/tc/Programmes/bsmi
Tuition Fee (HK$) (without subsidy) $166,000
Tuition Fee (HK$) (with subsidy) $131,610
要落手落腳搬搬抬抬點用AI做晒
三寶
玩爛左ptotmls依家到rd
poly就master
東華就degree遲d一年又係多一倍供應,問你死未
東華最叻做爛市
專請d 退休staff教書
但d staff好多都係9教
等d學生自己自生自滅
入東華聽番個草船借箭先故仔先
聽下易經同蔣介石個故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞