我太太中七畢業 但𠵱家我已經高學歷過佢喇

160 回覆
17 Like 285 Dislike
呢張野跳去美國見in & out認唔認可?
咁無可否認佢既話語係有比較既意思
特別佢可能中五學歷 自卑心重
反超前既心理的確係會有

不過佢並無幾分貶低人既意思
除非佢講佢太太 ‘只有‘中七學歷
真係要貶低人 佢就未必攞屋企人黎開玩笑
反而係記者文筆點樣引導人去睇呢個新聞

Btw比著你係個經理 我諗你都唔會特別focus係個文憑
因為佢基本上係靠年資 而唔係文憑
文憑對佢或者只係錦上添花
想知除左三大之外,其餘五大有乜神科?
我反而覺得M記係好有前瞻性
佢係有意圖去規範餐飲業既經營管理模式
重點唔係炸薯條/包漢堡包 而係點樣經營一間餐廳
事實上如果你有做過餐飲業既part time 你都會知道大部分餐廳既管理模式都好垃圾
或者係未來 小本經營既餐廳有呢種文憑既經理去打理既話 會更容易擴展

萬事起頭難 整呢個文憑既開始一定係低認受
但唔表示未來唔會慢慢改變
呢個世界一直都係到改變緊

至於你話認屎認屁 連登都大把
我係你老豆
姐係咁講 我的確無研究過其餘五大
These is
KFC應該都認
係本身依個文憑無任何認受性
單憑佢果個黎文憑就學到點管人咩
其實可以係講無任何作用 唔係萬事起頭難既問題
而係所以管理人,佢果套唔係萬能KEY,邊到都岩用
你試下D高級餐廳侍應,果D讀書就真係到到都岩用
但係老麥依隻就真係唔岩
純粹係可能比下邊班細既睇,有機會上去做經理咁解
人地係腫經理呀
巴打坐咗幾耐?

學英國Pret A CEO跳槽啦
飯tastic 我肯定滿分
戴定頭盔 我係無睇過佢文憑既內容既
但我相信被定義為資歷架構第五級 好可能唔止係單一講m記既經營模式 有理由相信佢係宏觀咁講解多種既模式 之後先細講m記本身既模式 或者係有少少涉及商科範疇

高級餐廳同小餐廳本身就唔可以拉埋一齊講因為高級餐廳既主要經營方向係在於質量 同時管理者一定係有更好既背景
但小餐廳既老細通常資歷較低 一般經營方向係著重數量
如果高級餐廳侍應既training運用係小餐廳 咁樣係不可取既
但正因為m記target客戶係大眾化 反而更容易貼近小餐廳既經營模式 同往後進一步既擴展
含鳩量重要啲
屌你,要落地獄
屌你,要落地獄
管理發展專業文憑喎
如何用最低成本炸薯條?
飯tastic巴巴閉
隔一排又PO過
有222名總經理?係唔係派駐全球?
經20年努力晉升至分店的餐廳總經理,並完成屬資歷架構第五級的麥當勞為旗下員工開辦的《管理發展專業文憑》,取得等同學士學位資歷程度。
佢真係當自己大學生果下好笑
mean唔係mean呢個學位嘅存在價值
而係呢條傻閪讀撚完係度自high仲要笑鳩個老婆
當正自己正牌大學生咁
要專業化就考牌先比炸薯條la
但又比唔到專業人士嘅人工
我phd 添 不過整薄餅嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞