Apple 開發新「對講機」技術 毋須連 WiFi 不用上網都可即時群組通話

139 回覆
99 Like 30 Dislike
技術類似,但用途唔同喎

蘋果呢單嘢一直都唔係技術創新嚟,而係幾個舊技術拼埋一齊做新用法。

BLE tracker 係玩緊IoT beacon ,用嚟做迷你測量裝置。係可以用嚟做personal tracker 但唔係主要 purpose ,都無特別推呢個功能。主要都係定位遙距嘅定點環境數據。

apple 係注重落隨身 tracking 到,捨棄其他功能去換持續定位嘅續航能力。喺之前無人覺得迷你 tracker 咁有用。
點玩好
傻㗎?

啲人一係裝 WeChat 一係用國貨, 部電話自動幫你錄低去等有訊號時即刻 upload 甚至同步 upload 都仲得。

WeChat 對部電話要求嘅控制權限同使用程度隨時仲高 & 頻繁過個 owner , 而國貨就算唔玩硬件執行都可以直接OS內置。
你大學讀乜嘢科?真心問
做得科技業研發都係EE/ME底架啦
原則上對講機要有牌,每年俾年費
做民用產品唔係鬥新就威
仲要睇package ,配件,生態,服務

大家其實要分清楚專門技術研發公司同產品公司

乜撚嘢第一個
n年前已經有人做
改個名當新菜式
我諗係個標題又話研發新技術令人覺得好尷尬
如果可以咁樣都好撚癲
一定有d人唔小心開左/ 唔識關
其實大家有好多誤解
研發新技術唔代表係由頭到尾都完全新
你將現有技術加強/調整/改造
設計一個你專有嘅技術/組合
已經可以申請專利

例如汽水罐嘅拉環
汽水拉環嘅設計工序form factor就已經係一個專利
現今你見到嘅汽水拉環專利,專利持有人每罐汽水都收緊錢
點zigbee
Zigbee operates at 2.4GHz worldwide
Zigbee doesn't require an internet connection or router to communicate between devices.

咩叫點zigbee?
但買咗水貨,係唔係代表可以用chatgpt?
冇人知,我只知道iPhone 大陸版係同外國版唔同。我又知道Apple 應該唔會癲到會外國人一入香港境,佢部外國iPhone 就會乜春都用唔到。既然係咁就買水貨保平安
打仗、抗爭同維權時Cut Data Cut 電話時
仲有通訊手段

Android 都應該都要一齊整
真……佢個用途係冇wifi冇網絡都用到……
但香港人有幾可會用到冇哂網絡
咁極大多數情況之下 咪又係用緊通訊軟件嘅group chat功能
咁你話佢係可以喺啲收網絡差嘅地方都用得 例如行山咁 咁要同其他人唔可以隔太遠(within藍牙距離)身邊有人同你搭住個網絡一個傳一個……
得罪講句 雞肋功能嚟

唔知點解你哋成日都係用發達城市嘅角度出發
香港又細又人多,網絡發達直頭係world class top tier

但依個世界好大,好多城市唔係架麻
最重要支共無法破解
我嗰間係一人一部iPhone公司機
不過諗唔到有咩情況會用呢個功能,用teams咪得
我係男,附近有冇女士想扑嘢?
要好近先得喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞