Apple 開發新「對講機」技術 毋須連 WiFi 不用上網都可即時群組通話

139 回覆
99 Like 30 Dislike
成日包裝埋啲舊tech然後講到自己好創新咁 同埋如果係同一間房,我點解唔直接口同佢講 隔左幾幅牆個bluetooth接收一定好差
地盤咁多機器/牆干擾好強啦
搞唔掂
首先你要有部iphone
然後bluetooth個range其實唔係好大,係遠少少都收唔到
要形容得仔細啲,人哋先有feel,咁片面聽完好難想仆野

:你個波好大好滑,我想抽插你岀汁水,同内射插住訓。
睇少D AV
叫公司買部對講機咪得,一部200
啱哂變態佬
仲無得比人影返相
Ff少陣 戴住手套已經用唔到啦
淨係識紙上談兵
呢個距離
實會有,不過唧牙膏唔知幾多代之後先有
市面有好多wireless intercom
其實iphone 初代,其他brand都無用過乜嘢新科技架
大企都係用新嘅”form factor”去包裝現有科技

新科技只會係軍工/航天先見到
民用你想有幾新先?

利申做緊外資科技行業
以前Nokia 3210都有「對講機」功能喎
太陽能電筒啲fd
大家係咪唔知zigbee 嘅存在
同樣行2.4GHz但係worldwide
Low power but better range,10-100米都用到
Zigbee pro甚至cover 到 100-400米
係好多情況底下都用得著喎

其實好多smart devices都用緊wifi/zigbee/bluetooth 加埋一齊

Air talk
咁都要俾返個 credit 蘋果嘅
人人都有藍芽,但個個都用嚟無線連嘢同過嘢。定位直接用開 GPS

佢係第一個諗到用低耗電藍芽嚟定位嘅人,第一個幫現有科技諗到新用法已經係好犀利嘅創新。

同第一個食螃蟹嘅人差唔多,個個都知有蟹識捉蟹 但唔知原來可以咁食。
係 iFireChat

無個i字行頭,點賣錢
諗多咗, 消防都成日面臨火場收唔到對講機問題。建築物內成堆金屬吸收訊號

訊號穿透能力仲差過一般對講機,不過勝在有電話就可以用。

最啱可能係郊外, 無訊號站但大家相距唔算遠 又唔會有一大嚿金屬擋喺中間。
食完閪瓜就開到
屌你老味啦咩都蘋果發明
2017 RuuviTag已經響Kickstarter 出左BLE tracker,AirTag抄佢架,連個樣都抄足晒
最實用嘅時候
冇上網都可以傾電話
諗到
腦細焗住要全公司開
聽哂你地做緊乜有冇蛇王
習大:屌你,我點聽你哋講乜呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞