擔唔擔心中國香港經濟頂唔住

316 回覆
592 Like 48 Dislike
振英叫港獨之父
月娥叫攬炒之母
超哥真係做到野
唔知有咩名號
漁港之父?
繽紛之王
佢唔會取消
最多帶頭沽港紙拎美金啫
香港係最具競爭性城市世界第一
仲有熊貓治港 你地驚條撚
睇FB IG先最on9
九成人都只係show 好野
唔會show 柒野
呢啲真係幸存者偏差
唐超
大量印錢
今日高位, 明日低位
我暫時都未受影響
再遲十年再驚過啦
最重要有錢 有兩三百萬係手都唔洗太驚
前題個筆資產唔係樓到
唔信fb就睇下新聞,唔信新聞就自己入機場睇下d counter打晒蛇餅出境去旅行
到時仲有冇$0機票去日本?
國際金融中心都好擔心諗多左
最尾返香港咁個一年點
講左好多年啦
人民冇錢冇知識就唔會對權力有咩想法
唔擔心 中國內循環好強勁
外賣小哥 送外賣攰了 每晚去足浴叫雞
啲雞做到餓了 就叫外賣 外賣小哥又有單了
講到我有份要去擔心咁
驚又點唔驚又點
我有得選擇咩
唔通我講兩句
對熊貓就唔會黎香港
唔會再on99用咁多錢買東江水而唔整淡水廠
講到我有份搞咁
樓下仲加緊租,驚西
依個話題咁有意義,就即管界下題
「經濟頂唔住」 的確係有好多演譯空間,不如咁呀,轉個討論題目

「香港經濟正步入負增長,而且目前看不到有任何轉為增長的空間」
而香港經濟 主要考量兩個因素,GDP 和政府財政穩健程度

1. 任何有一定程度發展嘅政體都無可能會係三五年之內可以由全世界第二,突然去到 得返好少人夠錢外遊,但既然係喺房屋台,我就相信,究竟經濟係咪會一落差落去,重要過 現況多好多。

2. 失業率係極低,但依個正正係香港步入衰退嘅跡象,唔係愈低就愈好,太過低係反映緊勞動人口不足,而勞動人口不足係直接影響整體經濟,生產力下降,企業經營成本大幅增加,變相外企徹出、本地企業經營困難,

3. 係本地經濟差嘅情況下,港人外遊冇減少亦正正係加速香港人步入衰退,岩岩數據都出咗,頭半年有超過 100萬港人次去日本,你想像到依100萬人如果消費係轉係香港飲食生活玩,那怕只係50%,加埋會有幾多消費?係本地消費咁疲弱底下,再咁多外遊消費,唔係更加係經濟下行嘅因素咩?
佢連依句野係心理學入面既概念都唔撚識。
佢先係依類人。
正正就係做左野無責任要負返既係先係no stake既人。因為有乜壞後果都唔關自己事。
而女權,女人,女高官先係依類人。
咁係你悲觀啫
pinned for further discussion
國泰都未恢復到疫情前水平
你就真係要check下先講
仲有邊行掂?連醫療都唔得,好多人北上睇醫生
攪破產既公司同律師好掂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞