擔唔擔心中國香港經濟頂唔住

316 回覆
592 Like 48 Dislike
經濟四大支柱

金融: PwC都炒人,仲要係痾跌。 投行freeze headcount

物流: 一早俾上海深圳超越咗,貨櫃碼頭成塊地暴曬

旅遊: 唔講了,大家明白咩料

專業服務: 老師要面對殺校,護士要同專才鬥捲,外資律師行走人,工程又要面對冇地產商投地起樓冇job 開,連Arup 都炒人

公共開支:靠高地價吸毒已經玩唔到落去。公共開支見紅,雖然口講明日大魚/ 北部都會唔會停,但係明眼人都知咁嘅財政狀況,唔可能再每年燒上千億。香港政府credit rating 亦由AAA 跌到AA-.

中國香港會唔會好似阿根廷咁,由領先發達國家變做 fail state?
唔擔心,國家安全至重要
關人蛋治,頂到頂唔到,都唔輪到我哋揀,小漁村交番俾班膠官慢慢玩啦
失業率高嗎?少人去日本旅遊嗎?
但係我真係好撚鐘意中國香港

明明香港依家係國際中心
相信呢刻係香港未來100年頂峰期
連登仔搬咗去加拿大英國

中國唔關佢地事了
到見到香港通縮再講啦
失業率計埋就業不足率有幾高?唔係啲小黃人假藍人移民,恐怕條數仲難睇
你鐘意,咪拎支旗入房打飛碟捽碟囉。
有熊貓,驚咩
每一日都係未來100年最好景嘅一日
樓豬犯左郭晉安法
100年?會唔會被合併?

地市改革俗稱地改市,是1983年開始的中華人民共和國行政區劃改革,分為「地市合併」和「撤地設市」。地市合併指對「地區行政公署」和「地級市政府」同駐一個中心城市的情況合併為一個「地級市」;撤地設市指撤銷原有地區,設立新的地級市。
熊貓會唔會交稅
護士依然缺人到仆街,HA定私家都係互相搶緊人,想知你邊到收到風鬥捲?
其實全世界都爆緊, 控制唔到嘅野, 屌算啦
係度諗自己控制到嘅野
區區都有盛事
仲要係同時推廣愛国主義
咁吸引
外資搶住黎投資啦
相信政府, 支持政府施政
有國安法, 黎緊又有23條, 唔會有事啦
食Q 做CEO 係一定安全
冇錯
好多都用VPN移咗過去
你睇返個班子…….. 講國家安全就夠㗎啦!
搞人就識、搞經濟 ……. 生意好呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞