[Netflix] 誰是內鬼 The mole Season 2

45 回覆
0 Like 0 Dislike
其實個quiz嘅制度都整得唔好
問嘅問題好多 但全部都係描述緊個mole
例如 今日mole著咩衫 坐邊架車 喺咩team 髮色 職業 有冇養狗咁樣問 間接係推動你分散投資 而唔係真係鎖定mole係邊個 完全係運氣佔多
你呢個方法冇第三個樽儲住最初嘅9-4-4,本身有1喺是但一個樽點做之後嘅9-4

Hannah個方法要磅6次
你個方法要磅2次
我個方法要磅1次
啲石咁大粒磅次數多一定大誤差,但個節目好似set到個誤差好大
真,唔使特別聰明,聰明過你就得
分散投資的確係晉級最大嘅機會
不過 我覺得今集個贏家 真係負負碌碌
睇咗個mole 既movie 再下個mission 就即刻見住佢出蠱惑 我直覺覺得 條友係 冇諗得太多
呢個game mole嘅最大優勢就係個quiz嘅考法
導致player可以透過扮mole去引人答錯 從而更易淘汰其他人 個贏家望住佢 都係諗緊:屌唔係咁明顯掛?係咪扮mole fake我架
所以好認同Q 呢類player係唔會走得好遠 因為佢唔會俾其他人更多心機去搵mole/扮mole/爭exception 佢連課金去睇movie都唔去 真心respect
佢同Deanna 都係真好人
Melisa 都幾好
喺第二至三集 嗰個倒數計時搶exception 佢會好早就棄權起身同時 勸大家讓俾Neesh 因為Neesh一開頭就做祭品 公平起見係應該讓俾佢

Neesh 俾我感覺都係玩到黑化咁 反正個個都各懷鬼胎 我就直接all in 買exception 雖然之後佢俾人冷嘲熱諷得好勁 但其實我覺得佢冇做錯 我嚟比賽的確可以為名銜而唔係錢 而且倒數搶exception個陣Hannah都話 其實大家都有權利爭取 坐到最後 只係睇堅唔堅定到
基本上睇咗兩個season, 初段 分散黎答 再加 搶exemption 係最好既做法,之後不斷扮mole 等人估錯

反正總有好人 擺錢入pot 俾你洗
好人永遠難做
希望下季可以換個新嘅淘汰模式
呢隻game又唔係Too Hot To Handle嗰啲要玩家投自己鍾意邊個去決定最後得獎者,做好人嚟做乜。要玩真誠根本唔應該參加呢隻game。隻game根本就係要你做奸人去fake人,節目組都明顯到出啲exemption爭奪戰畀你去做奸人,Neesh就係把握到呢個機會。Q同Deanna呢啲唔知佢哋諗緊乜。
睇咗Neesh Reddit個AMA
原來
Hannah
有次elimination出錯咗紅色,所以大家知佢唔係mole
而佢之後態度180度轉變,變咗Team player
正到仆街一定晚晚同tony大戰
Neesh喺印巴藉嚟講算幾靚仔,而且好大隻

聽人講佢上年參賽之前有OnlyFans露賓周,一參加呢個節目就刪咗,連Twitter都刪埋,IG都好似改咗ID加多個underscore,等自己以前啲鹹嘢冇人search到。好想睇佢OnlyFans

利申先
睇左第一季頭6、7集就冇睇

因為我覺得套野好造作
有8成時間都好刻意強調身邊有二五仔
個個人都話唔會咁輕易相信人
好似多得滯

每次淘汰既時候都唔知點解某個人出局
雖然係真人騷
但過程好唔真實
好正
過程唔真實 某程度上係剪接既問題
我地睇到幾多野 就係 導演想觀眾睇到幾多
亦即係我地睇到既都只會係一部分

點解淘汰某個人
就係佢地答關於Mole 既 20條題入面, 答得最多錯
我都相信,有d even 係你知佢係mole, 都未必答到既一d personal 野

不過我覺得睇得6 7 集 都可以睇埋個尾既
season 1 都ok ...
Tony 大賺啦
反正個pot d 錢又唔係自己
讓exemption俾條女 但係賺左仆 抵到爛

不過前提係 當晚過到個quiz
睇唔慣美國的真人show
每個mission都好弱智/難度唔高
做mole其實好難落手,因為會太明顯
磅水個個位真係睇到眼突
你係player
你都會扮mole等其他人估錯
幾十萬無限扑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞