香港有冇人未試過俾的士司機無禮對待?

44 回覆
18 Like 2 Dislike
拒載
唔想找錢
叫你早一個路口停,因為佢想載第二個客
直接講「說話」俾你聽
我無
如無必要其實都唔會搭的士
呢d至高無上既香港禮遇比較適合旅客感受
請問巴打係咪自己揸開車?
我冇, 大部份時間call 85
唔知係咪我好彩 平均一星期都搭幾次
淨係試過俾人問係咪過海
其他都無試過
搭長途call 85
唔該前 多謝後

街車時代廣場去跑馬地 睇得出面露不悅

Btw 其實call Uber 都係走同一行程都係同一結果
老遠塞入時代廣場接我去跑馬地 塊面都係好黑
同老人家佐敦 想去紅磡 拒戴
上車之後 趕落車 仆街黎
個時得十幾歲 唔識屌7佢

依家預到一定大大聲屌
試過call 85 都比人串
問我出糧會唔會打85折
唔跳標嘅單塊臉黑到燶⋯唔出聲,落車位仲要就佢方便出返去 我仲要多謝返佢轉頭

有次仲離譜,個司機唔識路咪同佢講街號、咩路交界,但佢唔出聲淨係叫我帶路,俾個google map佢就嚟手推開我又叫我帶路,叫佢入左線又入咗中線搞到要兜路,最後$5都唔想找

你老母識路係你本份 俾唔俾tips係bonus
依家班老嘅的士佬態度越嚟越差

當然都有好嘅時候 $200up嗰啲好好聲氣 小心前小心後

以後call 車隊 或者uber 算 廢時俾錢買難受
綠的少啲呢啲情況,遇過兩次好人的士。

利申,坐阿爸部dc
之前去屯門個朋友屋企
個的士佬成程hehe 唉唉
係call 台講去也門呀
Dllm 比說話人聽
咁計我俾起錶價得啦,跳錶計ot,我ot冇錢。
不如問吓有冇試過有禮對待
試過唔只一次接個仔放學,因落雨坐短途的士返屋企,個司機踩「衡」油逢車過車,掟過彎可以將我由左邊西到去右邊,仲爽過坐過山車
試過一次, 都好多年前:
上咗車+開咗車先發現係冇的士牌
仲要扮唔識路喺度兜路, 我行動不便嘅老豆忍唔住窒佢
最後落車位, 佢喺正屋苑嘅停車場出入口停
我忍唔住即場屌佢老母
有次搭的士差唔多到 跳到40.3
我揸住張50蚊諗住一陣唔洗佢找
點知燈位佢攞咗我張50蚊再比9蚊我
跟住我就照袋返9蚊
屌佢3毫子當1蚊
叫uber上車聽住佢同人講:派咗張$100既比我咁都要接架
答佢會啊,好似Dc9咁唔使交稅咩
試過拒載
之後都無再搭過的士
落車窗問過唔過海

唔過就直接落車窗走左
我未試過, 但兜路, 仲要係兜大路就好幾次
不過都係出去幫公司做野, 唔使我俾錢, 可以claim返
你好我好大家好, 促進香港經濟, 為GDP出一分力
都唔洗咩態度問題
淨係架車重煙味+不停講嘢已經寧願行路
係你啲香港人容忍度高而已, 睇下人哋深圳都pro過你

一般長途用 app call,都正常
短途想 call 車真係無人啋你,係街又節唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞