港隊教練事後要求隊員交證據 卓銘浩父:假期正常社交問題在哪?

130 回覆
60 Like 8 Dislike
擁11項游泳香港紀錄保持者卓銘浩,被要求離開香港游泳代表隊一事曝光後,港隊總教練陳劍虹即在社交平台貼出9張截圖,公開曾經與卓銘浩的對話,又留言稱「這世界上偏偏有如此下流之人,衹(只)能將對話公佈,害群之馬,就必須清除!」至昨日傍晚體院發新聞稿,指出卓銘浩多次違紀的內容,包括曾於去年7月在國內舉行訓練期間違反紀律,卓銘浩曾書面致歉。
卓銘浩回覆《星島》查詢時說明,去年7月在昆明訓練時,其中一天在訓練完成後,下午4時許和一名女性朋友外出吃飯、飲咖啡,晚上10時前已回到房間,而其主管教練發現時就向陳劍虹匯報他擅自離隊,但當時其教練都不在酒店範圍內。

卓銘浩表明當刻是擔心被踢走,明白自己的錯失,應該事先要問准教練,但當時想著已完成訓練才去見朋友。至於被陳劍虹形容是「下流之人」,他明言不懂回應。

卓銘浩父親表示,報道曝光後港隊的教練要求隊員提交證據,以說明其兒子廣邀大家到蘭桂芳飲酒消遣一事,令很多隊員感到擔心。卓父承認有此事,但只僅限於大時大節、假日,更主動說出兒子曾於周末與女隊員外出吃飯、看戲等社交活動,反問在假期有正常社交問題在哪?他強調如教練認為其子與女性有不當關係或其他問題,可報警處理,不是這樣說話。

體院昨日發出新聞稿指出,體院教練於去年1月,就卓銘浩多次無故缺席訓練及對教練態度惡劣向卓提出口頭警告;到去年7月,卓銘浩在國內舉行訓練期間嚴重違反紀律,卓以書面形式道歉,承諾會重新改過,並被警誡未來數月必須認真訓練、嚴守紀律;到去年10月至11月期間再次違反紀律,訓練態度差劣、表現未能達標,但就無再說明相關的詳情。體院更稱根據既定的紀律程序處理運動員違規事件,自此體院並沒有收到卓銘浩上訴申請。

至於陳劍虹在社交平台貼出的截圖,包括一張相信是體院稱卓銘浩的書面道歉信,當時的信息卓銘浩提到自己「犯下一個很大的錯誤,影響香港隊的規矩」,又稱「你(陳劍虹)肯定有權利把我(卓銘浩)踢走,但是你一次一次的包容,是想讓我去改變」。

其後卓銘浩更提出,因為自己在香港要飛往昆明找教練,再隨團到成都出席世界大學生運動會,需要得到陳劍虹的批准,陳則回覆:「你去昆明一晚,可以和**共度良宵,真的是美不勝言」。卓銘浩即刻否認,強調自己守香港隊的規矩,再一次發生事就真的不可以在香港隊了。

到今年初陳劍虹收到電郵,一名人士問及如卓銘浩繳交8700多元的欠費就可重回港隊,陳向卓銘浩問及這是否卓的朋友,又質疑是否卓向他人借錢再打擾他。卓銘浩即回應沒有借錢,亦不清楚此事,籲陳不要回應,擔心是詐騙。
要搞臭男人嘅朵,都係用性最易
運動員唔食得女?

咩年代呀
屁股真大
即係個女教練鍾意佢唔抵得佢出去食女
然後索性革佢走

D對話似係情人jealous多D
喺度食唔好喺度痾,
真係好基本
仲要做到咁揚
我唔明正常社交冇咩問題
咁多連登仔撐卓銘浩呢個抖音大陸仔
佢同教練啲WhatsApp用殘體字嘅
垃圾廢老

就咁睇對話似乎係泳手自己都認錯, 求人原理, 收翻佢。
但係而家就反轉豬肚仲想屈個教練
搞咁耐講左幾日
到底錯咩
比上司針對咁
教練食就得你食就唔得
就算睇完啲對話依然睇唔清楚錯乜
同埋香港運動員真係軍訓咁
諗起新聞有講奧運安全套用得太多,真係好大對比

睇到個教練呢幾句對話俾個運動員
1.教練首先自己下流,先話人共度良宵、美不勝言
2.跟著大佬好好幹,好似入幫派咁拉關係
3.你錯既野,印出來,等再次犯錯俾人看,開除時俾人看,惡到除咗感謝大恩大德都唔知可以講乜

好難頂
睇完教練自爆後,仲同情運動員多啲
慶幸佢脫離苦海
再加上最近方力申單野,流出既資訊
香港運動界既黑暗可見一斑
吓? 我支持陳總喎,
起碼打字用繁體, 講香港話。

"擦屁股" "找回以的卓铭浩"
奧運d condom 應該全部都gaylo 用
唔係唔食得
但食到俾人屌,似係食曬成隊
大陸仔食女食到教練都知 咁俾人踢都唔抵幫
運動員唔食得女,但警察去按摩就冇問題,仲要掃黃時俾人捉到
咁叫下流? 班狗返緊工訓覺果啲叫乜?
睇完唔明教練話佢錯乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞